NEN publiceert norm voor internet protocol voor alarmtransmissie

Een technische specificatie met eisen voor een gemeenschappelijk protocol voor alarmtransmissie via het internet protocol (IP) is door het NEN online gepubliceerd. Het betreft een herziening van een bestaande specificatie.

De beschikbaarheid en betrouwbaarheid van IP-communicatie heeft er de afgelopen jaren toe geleid dat ook communicatie voor alarmering steeds vaker via IP netwerken verloopt. Betrouwbare en veilige doorgifte van alarmeringssignalen, foutdetecties en de bewaking van de communicatie kan alleen plaatsvinden als er veilige protocollen worden gehanteerd, stelt het NEN. De protocollen zijn bedoeld voor ieder netwerk dat IP-datatransmissie ondersteunt, zoals Ethernet, xDSL, GPRS WiFI, UMTS en WIMAX.

Transmissie van alarmsignalen

Alarmapparatuur moet al langer voldoen aan de eisen die worden gesteld aan de bijbehorende normen voor alarmsystemen. De apparatuur kan echter ook worden gebruikt voor de transmissie van allerlei alarmeringssignalen waaronder brand, inbraak, toegangscontrole en sociale alarmering.

De vernieuwde technische specificatie beschrijft daarom een veilig transport protocol voor communicatie tussen alarmoverdragers (Supervised Premises Tranceivers) en alarmontvangers (Receiving Centre Tranceivers). NVN-CLC/TS 50136-9 is deel 9 uit een reeks normen voor alarmtransmissiesystemen en -apparatuur.

Beveiligingsproblemen aangepakt

De eerste versie van deze technische specificatie is in 2013 gepubliceerd. Technische- en beveiligingsproblemen die zijn geïdentificeerd tijdens de eerste daadwerkelijke implementaties van het protocol zijn nu opgelost. In de vernieuwde specificatie is een volledige lijst van problemen en oplossingen opgenomen welke de 2013 versie vervangt.

De systeemprestatie-eisen voor alarmtransmissie zijn gespecificeerd in NEN-EN 50136-1. De eisen aan de overdragers en de ontvangers zijn gespecificeerd in NEN-EN 50136-2 en NEN-EN 50136-3.

Meer over
Lees ook
Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet voegt een nieuwe oplossing toe aan zijn aanbod van ruim 40 door AI ondersteunde security-producten. Het gaat om Fortinet Advisor, een generative AI (GenAI) assistant. Fortinet Advisor maakt momenteel deel uit van FortiSIEM, de security information & event management (SIEM)-oplossing van Fortinet, en FortiSOAR, zijn security orchestration,1