Neutrino exploitkit houdt beveiligingsonderzoekers buiten de deur met passieve OS fingerprinting

vingerafdruk-davide-guglielmo

De ontwikkelaars van de Neutrino exploitkit hebben de kit voorzien van passieve OS fingerprinting. Met deze techniek blokkeren zij dataverkeer afkomstig van Linux machines in een poging beveiligingsonderzoeker die de exploitkit proberen te onderzoeken te slim af te zijn.

Dit meldt Daniel Chechik, een beveiligingsonderzoek van Trustwave’s SpiderLabs divisie. Onderzoekers van Trustwave kwamen de nieuw ingebouwde beveiliging op het spoor nadat zij probeerde de Neutrino exploitkit te onderzoeken vanaf hun onderzoeksmachines, die draaien op Linux. De machines konden geen verbinding maken met de server die de Neutrino exploitkit aflevert op machines.

Verbindingen vanaf Linux machines blokkeren

Chechik meldt dat passieve OS fingerprinting door de ontwikkelaars vermoedelijk wordt gebruikt om vanaf de servers waarop de exploitkit wordt gehost verbindingen vanaf Linux machines te kunnen herkennen en blokkeren. Dit aangezien beveiligingsonderzoekers over het algemeen gebruik maken van Linux machines. De onderzoekers van Trustwave wisten uiteindelijk toch verbinding te maken met de server door gegevens aan te passen, waardoor het besturingssysteem op één van hun onderzoeksmachine werd geïdentificeerd als ‘Unknown OS’.

De beveiligingsonderzoeker noemt de aanpak van de ontwikkelaars slim. Indien een server niet reageert wordt over het algemeen aangenomen dat deze server onbeschikbaar is. Door alle inkomende verbindingen vanaf Linux machines te blokkeren krijgen beveiligingsonderzoekers dan ook het beeld dat de Neutrino exploitkit niet meer vanaf deze specifieke server wordt geserveerd, wat de kans vergroot dat zij hun aandacht naar andere servers verleggen.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1