Nieuwe malware slaat swipes op smartphones en tablets op

iphoneipadmini

Het is mogelijk de swipes en bewegingen op het scherm van een smartphone op te slaan. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk te achterhalen welke activiteiten een gebruiker op zijn smartphone uitvoert, maar met welk patroon gebruikers hun Android-smartphone ontgrendelen.

Neal Hindocha, een beveiligingsonderzoeker van Trustwave, heeft proof-of-concept malware ontwikkeld om zijn bevindingen aan te tonen. De malware legt niet alleen bewegingen op het scherm van smartphones en tablets vast, maar neemt ook screenshots op de apparaten. Dit stelt cybercriminelen in theorie in staat allerlei informatie met de malware te verzamelen.

Tijdrovend

De malware lijkt zich op dit moment nog niet te lenen voor het verzamelen van grote hoeveelheden data van veel gebruikers. De malware is namelijk niet in staat zelf te detecteren in welke app de gebruiker de bewegingen maakt. Het uitzoeken van de logbestanden met swipes die de malware aanmaakt is dan ook erg tijdrovend. De malware lijkt op dit moment dan ook vooral interessant voor monitoren van een specifiek doelwit.

Hindocha meldt aan Forbes dat de malware geschikt is voor iOS-apparaten (iPhones en iPads) die zijn voorzien van een jailbreak of 'rooted' Android-apparaten. In beide gevallen hebben gebruikers hun smartphone of tablet dus gekraakt om meer rechten en mogelijkheden te krijgen. Hindocha meldt dat het echter ook mogelijk moet zijn de malware aan de praat te krijgen op niet-rooted Android-apparaten. Dit zou bijvoorbeeld mogelijk zijn door het apparaat aan een PC te koppelen.

Demonstratie

Hindocha hoopt zijn bevindingen op de aanstormende beveiligingsconferentie van RSA te demonstreren.

Meer over
Lees ook
Proofpoint identificeert nieuwe malware loader Bumblebee

Proofpoint identificeert nieuwe malware loader Bumblebee

Sinds maart 2022 heeft Proofpoint campagnes waargenomen waarbij een nieuwe downloader, genaamd Bumblebee, werd verspreid. Ten minste drie clusters van activiteit, waaronder van bekende cybercriminele groepen, verspreiden momenteel Bumblebee.

Emotets activiteit verdrievoudigde in slechts een maand

Emotets activiteit verdrievoudigde in slechts een maand

Emotet, een botnet en volgens Europol "de gevaarlijkste malware ter wereld", vertoonde in maart 2022 een wereldwijde groei van meer dan 200%, zo blijkt uit telemetrie van Kaspersky. Deze groei wijst erop dat de dreigingsactoren achter het botnet stappen hebben ondernomen om hun kwaadaardige activiteiten voor het eerst sinds de comeback in november1

Proofpoint ziet mobiele malware met 500% toenemen in Europa

Proofpoint ziet mobiele malware met 500% toenemen in Europa

Vanaf begin februari dit jaar hebben onderzoekers van Proofpoint het aantal pogingen om mobiele malware te verspreiden met 500% zien stijgen in Europa. Dit is in overeenstemming met de trend van de afgelopen jaren, waarbij aanvallers steeds vaker smishing (SMS-phishing)-aanvallen uitvoeren en malware verspreiden naar mobiele apparaten. Alleen al i1