Nieuwe ransomware communiceert via Telegram

encryptie

Een nieuwe vorm van ransomware blijkt de versleutelde communicatiedienst Telegram te gebruiken voor Command en Control (C&C)-verkeer. Het gaat om de ransomware Telecrypt, die voornamelijk Russische sprekende gebruikers aanvalt.

De ransomware is ontdekt door onderzoekers van Kaspersky Lab. Opvallend aan de ransomware is dat alle communicatie tussen de ransomware en de cybercriminelen achter Telecrypt verloopt via Telegram. Vooraf aan de infectie maken de cybercriminelen een ‘Telegram bot’ aan, die aan de ransomware wordt gekoppeld via een uniek ID die in de malware wordt opgenomen. Zodra de ransomware zich in een systeem heeft genesteld neemt de malware allereerst contact op met deze Telegram bot. Vervolgens verstuurt de malware allerlei informatie naar de bot, waaronder:

  • de naam van de geïnfecteerde machine
  • de ID van de infectie
  • het nummer dat is gebruikt als basis om de encryptiesleutel te creëren

Bestanden gijzelen

Nadat deze informatie is afgeleverd gaat de ransomware op zoek naar bestanden om te versleutelen. De malware probeert alle Word- en Excel-documenten, JPG-, JPEG- en PNG-afbeeldingen, database bestanden (DBF) en PDF-documenten te gijzelen. Vervolgens wordt een grafische module gedownload, die wordt geladen en 5.000 roebel losgeld eist van slachtoffers die hun data weer toegankelijk willen maken.

Kaspersky Lab adviseert slachtoffers overigens nooit dit losgeld betalen. Getroffen gebruikers zouden contact op moeten nemen met hun systeembeheerder, zodat bijvoorbeeld een back-up kan worden teruggeplaatst indien deze beschikbaar is.

Meer over
Lees ook
Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Politiediensten halen LockBit infra offline

Politiediensten halen LockBit infra offline

Op 20 februari 2024 hebben Europol, de Nederlandse Politie en politiediensten uit tien landen met een grote verstoringsactie 34 servers uit de lucht gehaald van de ransomware groepering LockBit.

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.