Nieuwe ransomware communiceert via Telegram

encryptie

Een nieuwe vorm van ransomware blijkt de versleutelde communicatiedienst Telegram te gebruiken voor Command en Control (C&C)-verkeer. Het gaat om de ransomware Telecrypt, die voornamelijk Russische sprekende gebruikers aanvalt.

De ransomware is ontdekt door onderzoekers van Kaspersky Lab. Opvallend aan de ransomware is dat alle communicatie tussen de ransomware en de cybercriminelen achter Telecrypt verloopt via Telegram. Vooraf aan de infectie maken de cybercriminelen een ‘Telegram bot’ aan, die aan de ransomware wordt gekoppeld via een uniek ID die in de malware wordt opgenomen. Zodra de ransomware zich in een systeem heeft genesteld neemt de malware allereerst contact op met deze Telegram bot. Vervolgens verstuurt de malware allerlei informatie naar de bot, waaronder:

  • de naam van de geïnfecteerde machine
  • de ID van de infectie
  • het nummer dat is gebruikt als basis om de encryptiesleutel te creëren

Bestanden gijzelen

Nadat deze informatie is afgeleverd gaat de ransomware op zoek naar bestanden om te versleutelen. De malware probeert alle Word- en Excel-documenten, JPG-, JPEG- en PNG-afbeeldingen, database bestanden (DBF) en PDF-documenten te gijzelen. Vervolgens wordt een grafische module gedownload, die wordt geladen en 5.000 roebel losgeld eist van slachtoffers die hun data weer toegankelijk willen maken.

Kaspersky Lab adviseert slachtoffers overigens nooit dit losgeld betalen. Getroffen gebruikers zouden contact op moeten nemen met hun systeembeheerder, zodat bijvoorbeeld een back-up kan worden teruggeplaatst indien deze beschikbaar is.

Meer over
Lees ook
‘Nederlandse bedrijven slecht voorbereid op ransomware-aanval’

‘Nederlandse bedrijven slecht voorbereid op ransomware-aanval’

Een op de vijf Nederlandse organisaties is naar eigen zeggen niet goed voorbereid op een ransomware-aanval. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek onder IT-professionals in opdracht van cyberbeveiliger Mimecast. Van alle onderzochte landen scoort Nederland veruit het slechtste.

Continuous data protection: een eerste vereiste voor herstel van ransomware-aanvallen

Continuous data protection: een eerste vereiste voor herstel van ransomware-aanvallen

De allereerste ransomware werd in 1989 op de wereld losgelaten. Deze luisterde naar de naam PS Cyborg en werd verspreid via floppy disks. De encryptie ervan kon eenvoudig ongedaan worden gemaakt. De makers vroegen hun slachtoffers om losgeld naar een postbus in Panama te verzenden. Het ging om 189 dollar in contanten.

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Als je een IT-beheerder vraagt waar hij van wakker ligt zal het antwoord zeer vaak ‘ransomware’ zijn. Logisch, want elke medewerker kan door simpelweg op een link te klikken of een kwaadaardig bestand te downloaden zonder het te weten een ransomware-aanval ontketenen. In hun wanhoop zijn organisaties al snel geneigd om losgeld te betalen om weer t1