NSA en GCHQ pasten reverse engineering toe op anti-virussoftware van Kaspersky

spionage

Geheime diensten zijn actief op zoek gegaan naar kwetsbaarheden in de anti-virussoftware van Kaspersky. Via deze kwetsbaarheden wilden de Amerikaanse NSA en Britse GCHQ eigen malware onzichtbaar maken voor de anti-virussoftware van het bedrijf. Daarnaast kregen de diensten ook informatie in handen over andere beveiligingslekken die nog niet waren gedicht.

Dit blijkt volgens The Intercept uit documenten die afkomstig zijn van klokkenluider Edward Snowden. Kaspersky noemt de bevindingen ‘extreem zorgwekkend’, maar stelt niet verrast te zijn. De GCHQ blijkt om toestemming te hebben verzocht om reverse engineering te mogen toepassen op de software van Kaspersky. Dit is in de Britse wet verboden, wat het noodzakelijk maakt hiervoor een ontheffing aan te vragen.

Eigen malware onzichtbaar maken

Door software te reserve engineering kan de technische werking van software nauwkeurig uiteengezet worden. Via dit proces hoopten de diensten kwetsbaarheden te ontdekken die het mogelijk zouden maken eigen spionagesoftware/malware onzichtbaar te maken voor de beveiligingssoftware. Dit moet voorkomen dat verdachten die door de diensten worden onderzocht met een virusscan eventuele spionagesoftware kunnen verwijderen.

Daarnaast zouden de NSA en GCHQ door de software van Kaspersky uit te pluizen ook lijsten hebben kunnen inzien met virussen die misbruik maakte van onbekende beveiligingsgaten, ook wel zero-day kwetsbaarheden genoemd. Deze gaten worden doorgaans strikt geheimgehouden door anti-virusbedrijven, aangezien eindgebruikers nog geen mogelijkheid hebben zich te verdedigen tegen dergelijke aanvallen. Het gat is immers nog niet via een update gedicht.

Lees ook
WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

Phishers maken in toenemende mate gebruik van browsergebaseerde social-engineeringstrategieën. Daarnaast groeit de malware dat banden heeft met natiestaten. Ook nemen de hoeveelheid zerodaymalware en de zogenaamde ‘living-off-the-land attacks’ toe. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report (ISR).

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys detecteerde in 2022 wereldwijd meer dan 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen. Cybercriminelen maken hier steeds opportunistischer en flexibeler misbruik van om succesvolle aanvallen uit te voeren. Dit blijkt uit het 2023 TruRisk Research Report van de Qualys Threat Unit (TRU)

WatchGuard’s Internet Security Report Q4 2022: fikse stijging endpoint-ransomware

WatchGuard’s Internet Security Report Q4 2022: fikse stijging endpoint-ransomware

Versleutelde verbindingen zijn de voorkeursmethode geworden voor het afleveren van malware. Daarnaast blijft malware die verband houdt met phishingcampagnes een aanhoudende bedreiging vormen. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report. Hoewel het onderzoek over het vierde kwartaal van 2022 een afname in1