NSA en GCHQ pasten reverse engineering toe op anti-virussoftware van Kaspersky

spionage

Geheime diensten zijn actief op zoek gegaan naar kwetsbaarheden in de anti-virussoftware van Kaspersky. Via deze kwetsbaarheden wilden de Amerikaanse NSA en Britse GCHQ eigen malware onzichtbaar maken voor de anti-virussoftware van het bedrijf. Daarnaast kregen de diensten ook informatie in handen over andere beveiligingslekken die nog niet waren gedicht.

Dit blijkt volgens The Intercept uit documenten die afkomstig zijn van klokkenluider Edward Snowden. Kaspersky noemt de bevindingen ‘extreem zorgwekkend’, maar stelt niet verrast te zijn. De GCHQ blijkt om toestemming te hebben verzocht om reverse engineering te mogen toepassen op de software van Kaspersky. Dit is in de Britse wet verboden, wat het noodzakelijk maakt hiervoor een ontheffing aan te vragen.

Eigen malware onzichtbaar maken

Door software te reserve engineering kan de technische werking van software nauwkeurig uiteengezet worden. Via dit proces hoopten de diensten kwetsbaarheden te ontdekken die het mogelijk zouden maken eigen spionagesoftware/malware onzichtbaar te maken voor de beveiligingssoftware. Dit moet voorkomen dat verdachten die door de diensten worden onderzocht met een virusscan eventuele spionagesoftware kunnen verwijderen.

Daarnaast zouden de NSA en GCHQ door de software van Kaspersky uit te pluizen ook lijsten hebben kunnen inzien met virussen die misbruik maakte van onbekende beveiligingsgaten, ook wel zero-day kwetsbaarheden genoemd. Deze gaten worden doorgaans strikt geheimgehouden door anti-virusbedrijven, aangezien eindgebruikers nog geen mogelijkheid hebben zich te verdedigen tegen dergelijke aanvallen. Het gat is immers nog niet via een update gedicht.

Lees ook
Proofpoint identificeert nieuwe malware loader Bumblebee

Proofpoint identificeert nieuwe malware loader Bumblebee

Sinds maart 2022 heeft Proofpoint campagnes waargenomen waarbij een nieuwe downloader, genaamd Bumblebee, werd verspreid. Ten minste drie clusters van activiteit, waaronder van bekende cybercriminele groepen, verspreiden momenteel Bumblebee.

Emotets activiteit verdrievoudigde in slechts een maand

Emotets activiteit verdrievoudigde in slechts een maand

Emotet, een botnet en volgens Europol "de gevaarlijkste malware ter wereld", vertoonde in maart 2022 een wereldwijde groei van meer dan 200%, zo blijkt uit telemetrie van Kaspersky. Deze groei wijst erop dat de dreigingsactoren achter het botnet stappen hebben ondernomen om hun kwaadaardige activiteiten voor het eerst sinds de comeback in november1

Proofpoint ziet mobiele malware met 500% toenemen in Europa

Proofpoint ziet mobiele malware met 500% toenemen in Europa

Vanaf begin februari dit jaar hebben onderzoekers van Proofpoint het aantal pogingen om mobiele malware te verspreiden met 500% zien stijgen in Europa. Dit is in overeenstemming met de trend van de afgelopen jaren, waarbij aanvallers steeds vaker smishing (SMS-phishing)-aanvallen uitvoeren en malware verspreiden naar mobiele apparaten. Alleen al i1