OM wil Europese regelgeving rond encryptie

encryptie

Encryptie staat de opsporing van en onderzoek naar verdachten steeds vaker in de weg. Door encryptie is het Openbaar Ministerie (OM) niet tot nauwelijks in staat berichten van verdachten te ontcijferen. Het OM roept daarom op tot Europese regelgeving op het gebied van encryptie.

Dit zegt officier van justitie Martijn Egberts tegen de NOS. Steeds meer apps beveiligen communicatie van gebruikers door deze te versleutelen. De maatregel is bedoeld om de communicatie van gebruikers te beveiligen en te voorkomen dat kwaadwillenden kunnen meelezen. In de praktijk zijn ook opsporingsinstanties en inlichtingendiensten niet langer in staat de communicatie in te zien, wat de diensten een doorn in het oog is.

‘Encryptie bemoeilijkt opsporing’

Egberts erkent dat versleuteling internet veiliger maakt en stelt dat bedrijven en burgers veilig moeten kunnen communiceren. De officier van justitie wijst echter ook op de impact die de techniek heeft op het opsporen van misdadigers. "In het overgrote deel van onderzoeken naar georganiseerde misdaad komen we encryptie tegen, die het moeilijker maken om op te sporen", zegt Egberts. "Dan moet je denken aan liquidaties, afpersingen, drugszaken en kinderporno."

"Wat wij het liefst zouden zien is dat we, na toetsing door een rechter, toch bij die versleutelde informatie zouden kunnen", zegt Egberts. De officier van justitie roept daarom op tot Europese regelgeving. "Het is de vraag of we toegang kunnen krijgen tot versleutelde informatie", zegt Egberts. "Er is geen simpele oplossing voor. Maar we zullen in elk geval in internationaal verband moeten praten over de vraag hoe we dit probleem het hoofd kunnen bieden."

Lees ook
Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1