Onderzoek naar oprichting van nationaal cyber testcentrum

nationaal-test-centrum

Het landelijke veiligheidscluster The Hague Security Delta (HSD) en TNO gaan onderzoek door naar mogelijkheden voor de realisatie van een nationaal cyber testcentrum. Dit Nationaal Cyber Testbed moet de digitale veiligheid en weerbaarheid van vitale infrastructuren, zoals water, energie, telecom en die van de gezondheidszorg toetsen en verbeteren.

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) trekt 200.000,- euro uit voor het onderzoek en de aanstelling van een kwartiermaker. Deze kwartiermaker moet de komende maanden aan de slag gaan om samen met toekomstige gebruikers te komen tot een plan hoe een cyber testcentrum ideaal gezien zou werken.

Goede bescherming is noodzaak

"De noodzaak voor een goede bescherming van de Nederlandse vitale infrastructuur is van groot belang", aldus de Haagse wethouder Kenniseconomie Ingrid van Engelshoven. "Digitale automatiseringssystemen van telecomproviders tot energiemaatschappijen moeten opgewassen zijn tegen cyberaanvallen. Een nationaal cyber testcentrum kan ons daarbij helpen".

Een Nationaal Cyber Testbed biedt volgens de betrokken partijen economische kansen voor de regio. Het onderzoek, de experimenten, het onderwijs, de demonstraties en de nieuwe samenwerkingsverbanden versterken het economisch vestigingsklimaat. De partijen verwacht dat zich rond een nationaal cyber testcentrum bedrijven en kennisinstellingen zullen vestigen die zorgen voor nieuwe werkgelegenheid. Daarnaast kan Nederland zich met een cyber testbed in Europa onderscheiden door innovaties op het gebied van veiligheid. Het Nationaal Cyber Testbed zorgt er bovendien voor dat Nederlandse partijen niet langer hoeven uit te wijken naar de VS of Singapore om de veiligheid van digitale voorzieningen te testen.

Lees ook
Fortinet lanceert nieuwe OT-beveiligingstoepassingen

Fortinet lanceert nieuwe OT-beveiligingstoepassingen

Fortinet introduceert nieuwe geïntegreerde oplossingen en diensten voor de beveiliging van operationele technologie (OT). De nieuwe FortiSwitch 424F, FortiExtender Vehicle 211F en verbeterde FortiGuard OT Security Service zijn speciaal ontwikkeld voor het verbinden en beschermen van OT-omgevingen. Met deze nieuwe mogelijkheden onderscheidt Fortine1

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

NetWitness ondersteunt AWS AppFabric om SaaS-applicaties te beveiligen

NetWitness ondersteunt AWS AppFabric om SaaS-applicaties te beveiligen

NetWitness, leverancier van detectie-, onderzoeks- en responstechnologie voor bedreigingen en incidentresponsdiensten, is geïntegreerd met AWS AppFabric. Die nieuwe service van Amazon Web Services (AWS) zorgty er voor dat software as a service (SaaS)-applicaties snel kunnen worden gekoppeld voor een betere productiviteit en beveiliging.