Onderzoeker kan alle video’s van YouTube verwijderen

YouTube blijkt een flink beveiligingslek te hebben bevat. Een onderzoeker bleek in staat alle video’s van de videowebsite te verwijderen door simpelweg een paar regels code aan te passen.

Het probleem is ontdekt door beveiligingsonderzoeker Kamil Hismatullin, die zijn bevindingen in een blogpost beschrijft. Hismatullin deed onderzoek naar YouTube Creator Studio, het deel van YouTube waar gebruikers eigen video’s kunnen beheren.

Code aanpassen

Door hier enkele regels code aan te passen lukte het de onderzoeker video’s van anderen te verwijderen, zonder dat hij hiervoor de juiste rechten had. Hiervoor had de onderzoeker alleen de openbare identiteitscode van de video nodig (die uit de URL kan worden gehaald) en een sessietoken die te vinden is in de broncode van YouTube.

De onderzoeker stelt slechts zes of zeven uur in het onderzoek te hebben gestoken. Het probleem is inmiddels door Google verholpen. Hismatullin ontvangt een beloning van 5.000 dollar voor het opsporen van de bug. Als onderdeel van het Vulnerability Research Grants-programma ontvangt de onderzoeker een extra 1.337 dollar.

Meer over
Lees ook
Qualys voegt External Attack Surface Management (EASM) toe aan het Qualys Cloud Platform

Qualys voegt External Attack Surface Management (EASM) toe aan het Qualys Cloud Platform

Qualys, Inc. een pionier en marktleider op het gebied van cloudgebaseerde compliance-, beveiligings- en IT-oplossingen, kondigt vandaag aan dat het External Attack Surface Management (EASM)-mogelijkheden toevoegt aan het Qualys Cloud Platform. De nieuwe functionaliteit, die is geïntegreerd in CyberSecurity Asset Management 2.0, voegt een weergave1

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Een veilige omgeving door een alarmsysteem met meldkamer

Een veilige omgeving door een alarmsysteem met meldkamer

In december 2021 stond het aantal geregistreerde inbraken op ruim 59.500. In de afgelopen jaren heeft het aantal inbraken grote schommelingen meegemaakt, maar het gemiddelde aantal inbraken is over de gehele periode van 2016 tot 2021 wél gedaald. De categorie waar de grootste afname in inbraken op te merken was, is woninginbraak.