Onderzoekers onderscheppen data via straling en geluiden

alenka-zajic-side-channel

Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd data van een machine te onderscheppen door elektromagnetische straling of geluiden van condensators op te vangen. Onderzoekers verwachten de technologie op termijn ook in het ‘wild’ te zullen terugzien.

De methode is ontwikkeld door de onderzoekers Robert Callan, Alenka Zajic en Milos Prvulovic van het Georgia Institute of Technology, die deze de side channel-methode hebben genoemd. De onderzoekers hebben ontdekt dat machines onbedoeld data laten uitlekken via elektromagnetische straling die zij afgeven, die kan worden opgevangen met antennes. Daarnaast blijkt data ook te kunnen worden afgeleid uit geluiden die condensatoren maken en fluctuaties in de stroomafname door apparaten die op één stopcontact zijn aangesloten.

Geen fysieke toegang nodig

Fysieke toegang tot een machine is niet nodig om een aanval uit te voeren, terwijl de machine ook geen verbinding hoeft te hebben met internet. Dit maakt het dan ook lastig effectief maatregelen te nemen die voorkomen dat aanvallers data in handen kunnen krijgen. De onderzoekers tonen als demonstratie hoe zij met een laptop in staat zijn het wachtwoord dat wordt ingetikt op een andere laptop kunnen opvangen in een andere kamer. Deze tweede laptop is niet met internet verbonden.

In de demonstratie worden signalen van het toetsenbord ontvangen, die door de driver worden gegenereerd. Om wat voor soort straling het hierbij precies gaat was niet duidelijk. De onderzoekers hebben de driver van het toetsenbord aangepast voor de demonstratie, waardoor de signalen eenvoudiger kunnen worden onderschept. Dit is bij een aanval in de praktijk echter niet nodig. Onder andere standaard softwarefunctionaliteiten als een spellingscontrole zouden voldoende straling of geluiden genereren om een dergelijke aanval uit te kunnen voeren.

Nog geen aanval in het wild

De onderzoekers benadrukken op dit moment in de praktijk nog geen aanval met deze methode te hebben gezien. Dit zal naar verwachting echter niet lang meer duren. De onderzoekers verwachten niet dat het probleem wordt opgelost, aangezien apparaten altijd signalen zullen lekken die kunnen worden onderschept. Wel zouden deze signalen kunnen worden afgezwakt, wat het voor aanvallers moeilijker maakt deze te onderscheppen.

Lees ook
Kingston lanceert beveiligde USB-stick met USB 3.0-ondersteuning

Kingston lanceert beveiligde USB-stick met USB 3.0-ondersteuning

Kingston lanceert de DataTraveler Locker+ G3 USB 3.0 Flash drive. De nieuwste generatie van de DataTraveler Locker+ G3 biedt dankzij USB 3.0 hogere datasnelheden dan zijn voorganger. De USB-sticks van Kingston zijn beveiligd met een wachtwoord en is voorzien van hardware die alle opgeslagen data automatisch versleuteld. Gebruikers kunnen hierdoor1

Best practices helpen privé-apparaten veilig op de werkvloer te gebruiken

Best practices helpen privé-apparaten veilig op de werkvloer te gebruiken

Microsoft lanceert een reeks best practices voor werknemers die hun privé-apparaten op de werkvloer willen gebruiken. Het bedrijf adviseert onder andere alleen legitieme apps en software te gebruiken die afkomstig is van betrouwbare bronnen. Het meenemen van privé-apparaten naar de werkvloer, wat ook wel Bring Your Own Device (BYOD) wordt genoemd1

HP levert McAfee LiveSafe standaard op nieuwe HP-computers

HP levert McAfee LiveSafe standaard op nieuwe HP-computers

HP gaat McAfee LiveSafe service standaard wereldwijd als ‘pre-install’ meeleveren met nieuwe consumentenpc’s en zakelijke pc’s. McAfee LiveSafe is een ‘cross-device’ beveiligingsdienst die de data, identiteitsgegevens en alle pc’s, Macs, smartphones en tablets van gebruikers beschermt. “We staan aan de vooravond van een nieuw computertijdperk, wa1