Opgelicht?! besteedt aandacht aan cybercrime

Het programma Opgelicht?! van de AVROTROS besteedt in een drieluik aandacht aan cybercriminaliteit. Presentator Jaap Jongbloed neemt de kijker mee langs verschillende vormen van online criminaliteit, variërend van identiteitsfraude tot DDoS-aanvallen en van grootschalige marktplaatsoplichting tot malafide webshops.

Als voorbeeld noemt de AVROTROS een mailtje dat binnenkomt van PostNL en stelt dat er een pakketje voor de ontvanger klaarligt. Zodra echter op de link in de mail wordt geklikt wordt ransomware op de computer geïnstalleerd, waarna deze malware opzoek gaat naar identiteitsgegevens. Met deze gegevens kan bijvoorbeeld huis worden gestuurd, waarin een wietkwekerij kan worden opgezet.

Microsoft telefoonscammers

Een ander voorbeeld dat wordt genoemd is een Microsoft ‘medewerker’ die een slachtoffer opbelt en waarschuwt dat diens computer is besmet met een virus. De medewerker stelt te kunnen helpen, en het slachtoffer volgt de instructies die hij krijgt op. Helaas blijkt het echter niet te gaan om een Microsoft medewerker, maar een oplichter die probeert de bankrekening van het slachtoffer te plunderen.

Deze en andere voorbeelden worden in Opgelicht?! Cybercrime behandeld. De eerste aflevering van de drieluik wordt op dinsdag 6 december op 21:25 uur uitgezonden op NPO 1.

Lees ook
Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint publiceren vandaag onderzoek over de activiteiten van dreigingsactor 'Battle Royal'. Deze actor gebruikt DarkGate- en NetSupport-malware om controle te krijgen over geïnfecteerde hosts via meerdere verschillende aanvalsketens en social engineering technieken.

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Cybersecuritybedrijf Proofpoint brengt onderzoek naar buiten over nieuwe activiteit van TA4557. Dit is een financieel gemotiveerde dreigingsactor die bekend staat om het gebruik van lures met sollicitatiethema’s. Ook verspreidt het de More_Eggs backdoor, een strategische loop gemaakt voor het verlengen van de uitvoeringstijd wat de ontwijkingsmoge1