Overheid diende minder informatieverzoeken in bij Microsoft

data

Het aantal informatieverzoeken dat de Nederlandse overheid bij Microsoft heeft ingediend is afgelopen jaar teruggelopen. In 2013 diende de overheid nog 749 informatieverzoeken in bij het Amerikaanse IT-bedrijf. Dit aantal is in 2014 teruggelopen tot 734. Wereldwijd daalde het aantal verzoeken van 72000 naar 65500.

Dit blijkt uit het transparantierapport dat Microsoft jaarlijks uitbrengt. Jochem de Groot, Government Affairs Lead voor Microsoft in de Benelux, roept overheden in een blogpost op hun regelgeving te moderniseren en te zorgen dat spelregels van de rechtstaat online precies zo gelden als ze offline doen. Ook zouden heldere afspraken gemaakt moeten worden tussen landen over het opvragen van informatie uit datacentra indien zij deze data nodig hebben voor strafrechtelijk onderzoek.

Wereldwijde discussies over privacy

“Begin juni 2013 kwam het eerste nieuws naar buiten over de NSA-documenten onthuld door Edward Snowden. Wereldwijd zijn discussies over gegevensbescherming en privacy in het digitale tijdperk sindsdien in een ongekende stroomversnelling geraakt. Dit debat – hoe divers ook – draait eigenlijk allemaal om maar één ding: vertrouwen. Vertrouwen voor consumenten dat gegevens veilig worden opgeslagen, vertrouwen dat de privacy van burgers wordt geborgd, en vertrouwen dat het investeren door bedrijven en organisaties in nieuwe technologie en cloud computing de moeite waard is”, schrijf De Groot.

De Groot stelt dat de impact van de politiek op het vertrouwen in de cloud niet moet worden onderschat. Politici kunnen de razendsnelle ontwikkeling van de cloud volgens de Government Affairs Lead niet tot nauwelijks bijhouden. Het aanpassen van bestaande wetgeving zou noodzakelijk zijn om de grote mogelijkheden die bijvoorbeeld de cloud biedt voor het sneller, efficiënter, goedkoper en veiliger werken en leven optimaal te kunnen benutten.

Warrant case

Microsoft is vorig jaar een ‘warrant case’ gestart. Deze zaak is aangespannen nadat de Amerikaanse overheid Microsoft verzorgt data van een Hotmail-gebruiker te overhandigen voor een opsporingsonderzoek. Deze data stond echter opgeslagen op een Microsoft-server in Ierland. Microsoft heeft dit verzoek aangevochten bij de rechter in de Verenigde Staten (VS) om af te dwingen dat de Amerikaanse overheid lokale wetgeving (in dit geval Ierse wetgeving) respecteert bij het opvragen van informatie.

Lees ook
Marc Punte van Ster over MOVEit Automation: ‘Data moet immutable zijn’

Marc Punte van Ster over MOVEit Automation: ‘Data moet immutable zijn’

De Stichting Etherreclame, beter bekend als Ster Reclame, zorgt voor de verkoop van reclameruimte op radio, tv en online van de Nederlandse publieke omroep. Data speelt bij alle processen een cruciale rol en moet dus altijd beschikbaar zijn, en niet te onderscheppen of manipuleren zijn. Systeem- en netwerkarchitect Marc Punte van de Ster, legt uit1

Fortinet lanceert nieuwe OT-beveiligingstoepassingen

Fortinet lanceert nieuwe OT-beveiligingstoepassingen

Fortinet introduceert nieuwe geïntegreerde oplossingen en diensten voor de beveiliging van operationele technologie (OT). De nieuwe FortiSwitch 424F, FortiExtender Vehicle 211F en verbeterde FortiGuard OT Security Service zijn speciaal ontwikkeld voor het verbinden en beschermen van OT-omgevingen. Met deze nieuwe mogelijkheden onderscheidt Fortine1

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.