Persoonlijke gegevens gestolen bij Erasmus Universiteit Rotterdam

hacker

Het Erasmus Universiteit Rotterdam is doelwit geworden van een cyberaanval. Hierdoor is persoonlijke informatie van studenten en medewerkers mogelijk in handen gevallen van onbevoegden.

Dit maakt de universiteit bekend in een verklaring op haar website. NU.nl meldt dat op de getroffen servers een adresgids stond, waarin studentnummers, kamernummers, telefoonnummers en e-mailadressen van zowel studenten als medewerkers zijn opgeslagen.

Webformulieren offline gehaald

Naar aanleiding van de aanval zijn beveiligingsmaatregelen genomen, waarover geen details bekend zijn. Ook zijn alle webformulieren tijdelijk offline gehaald, aangezien informatie die via deze formulieren wordt opgegeven eveneens op de getroffen server wordt opgeslagen. Het gaat hierbij onder andere om aanmeldingen voor cursussen en evenementen, meldt NU.nl.

De universiteit zegt het incident te betreuren en verzoekt zowel studenten als medewerkers de komende tijd extra alert te zijn op phishing aanvallen. Tot nu toe zijn er overigens geen aanwijzingen dat de informatie al wordt misbruikt. Alleen de website van de Erasmus Universiteit Rotterdam is getroffen. De universiteit benadrukt dat de aanvallers geen toegang hebben weten te krijgen tot informatie op websites van het ErasmusMC en Rotterdam School of Management, RSM.

Gemeld bij Autoriteit Persoonsgegevens

De cyberaanval is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarnaast doet de universiteit aangifte bij de politie. De aanval wordt door de Erasmus Universiteit in samenwerking met een externe partij onderzocht.

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1