Persoonsgegevens van duizenden Utrechters stonden onbeveiligd op intranet

data-freeimages-malkowitch

De persoonsgegevens van duizenden Utrechters zijn eerder dit jaar onbeveiligd opgeslagen geweest op het intranet van de gemeente Utrecht. De gegevens waren hierdoor inzichtelijk voor onbevoegden.

Dit meldt de Telegraaf op basis van stukken die zijn opgevraagd via de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob). Het gaat om 316 pagina’s met namen en burgerservicenummers van inwoners van Utrecht. Minimaal 5.000 en maximaal 140.000 personen zijn door het datalek getroffen. Er zijn geen bewijzen dat de gegevens zijn misbruikt door onbevoegden, maar dit kan ook niet worden uitgesloten. Het is niet duidelijk hoe lang de gegevens inzichtelijk waren.

Gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens

Het lek werd op 3 maart door een ambtenaar ontdekt. Dergelijke lekken moeten altijd binnen 72 uur bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) worden gemeld. De gemeente Utrecht heeft de AP inderdaad geïnformeerd over het lek, maar heeft hierbij wel het maximale termijn van 72 uur geschonden. Het is onduidelijk op welke onderdeel van het intranet de informatie toegankelijk is geweest. Wel is duidelijk dat dit deel na het ontdekken van het lek is afgesloten.

De gemeente Utrecht stelt in de opgevraagde stukken in het eerste kwartaal van 2016 geconfronteerd te zijn met negen datalekken, waarvan er twee moesten worden gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. In de Voorjaarsnota geeft de gemeente Utrecht daarnaast aan haar processen en systemen nog onvoldoende onder controle te hebben om datalekken te voorkomen of te minimaliseren. Vanaf 2017 investeert de gemeente jaarlijks structureel 550.000 euro aan de beveiliging van haar systemen.

Meer over
Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

Wat is de werkelijke ROI van e-mailbeveiligingssystemen?

Wat is de werkelijke ROI van e-mailbeveiligingssystemen?

Afgelopen jaar onderzocht Zivver hoe werknemers omgaan met de verschillende, vaak nieuwe, mogelijkheden om op afstand samen te werken en te communiceren. Het onderzoek ‘Freedom to Focus’ rapporteert dat meer dan 50% van de werknemers in de afgelopen twee jaar het aantal en het soort samenwerkingstools in hun bedrijf heeft zien toenemen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1