Privacytoezichthouders nemen Windows 10 onder de loep

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) start een onderzoek naar de verwerking van persoonsgegevens via Windows 10 door Microsoft. De privacywaakhond is bezorgd dat Microsoft hierbij fundamentele privacyregels niet naleeft. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met privacytoezichthouders uit Beieren, Frankrijk, Hongarije, Slovenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Microsoft kondigde onlangs nog aan gebruikers meer controle te geven over wat Microsoft met hun gegevens mag doen. De privacytoezichthouders hebben de Amerikaanse IT-gigant al per brief laten weten deze maatregelen te waarderen. Desondanks blijven de toezichthouders bezorgd over de hoeveelheid en soorten gegevens die Microsoft via het besturingssysteem Windows 10 verzameld en verwerkt. Het onderzoek moet dit in kaart brengen. Daarnaast uiten de partijen zorgen over de standaardinstellingen en het gebrek aan controle van mensen over wat Microsoft met hun gegevens doet.

Gebruikers volledig informeren

De toezichthouders stellen dat mensen alleen rechtsgeldige toestemming kunnen geven voor het verwerken van hun persoonsgegevens als zij hier volledig over zijn geïnformeerd, precies weten waar zij toestemming voor geven en deze toestemming vrij hebben kunnen geven. Microsoft moet dan ook duidelijk uitleggen welke soorten persoonsgegevens het bedrijf voor welke doeleinden verzameld en verwerkt. Daarnaast hebben de toezichthouders aangegeven dat Microsoft alleen persoonsgegevens mag verzamelen voor ‘welbepaalde, uitdrukkelijk omgeschreven en gerechtvaardigde doelen’.

De brief die de privacytoezichthouders naar Microsoft hebben gestuurd over het onderzoek is hier te vinden.

Lees ook
Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.

Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

De Nederlandse SaaS softwarebedrijven Onegini en iWelcome zijn vandaag gefuseerd tot OneWelcome. De combinatie van de twee bedrijven maakt dit tot de grootste Europese SaaS leverancier van Customer Identity & Access Management (CIAM).

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Data mapping is een essentieel onderdeel van elk privacy programma. Begrijpen hoe gegevens door de organisatie stromen is dan ook een eerste vereiste om de gegevens te kunnen beveiligen en risico’s te analyseren.