Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

proofpoint-385-250

TA450 is gelieerd aan Iran en gebruikt ingesloten pdf-koppelingen in nieuwe campagne 

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten. De groep gebruikt een aan betalingen gerelateerde social engineering aanval en richt zich op Israëlische werknemers bij grote multinationale organisaties. TA450 staat bekend om het aanvallen van Israëlische entiteiten, vooral sinds oktober 2023, toen de oorlog verder oplaaide. De dreigingsactor zet deze trend voort met een focus op wereldwijde productie-, technologie-, en informatiesecuritybedrijven.  

TA450 stuurde in de phishing-campagne van 7 tot en met de week van 11 maart 2024 e-mails met pdf-bijlagen die kwaadaardige URL’s bevatten. Hoewel deze methode niet vreemd is voor TA450, maakt de dreigingsactor de laatste tijd meer gebruik van het direct opnemen van schadelijke koppelingen in e-mailberichten in plaats van het toevoegen van een extra stap. Onderzoekers van Proofpoint zien dat dezelfde doelwitten meerdere phishing e-mails ontvangen met pdf-bijlagen die andere links bevatten. De URL’s leiden naar verschillende sites voor het delen van bestanden, zoals Egnyte, OneHub, Sunc en TeraBox. De e-mails gebruiken ook een waarschijnlijk gecompromitteerd .IL-afzenderaccount. Dit komt overeen met de recente activiteiten van TA450.  

Wanneer een doelwit de bijlage opent en op de meegeleverde link klikt, leidt dit tot het downloaden van een zip-archief met een gecompromitteerde MSI. Hiermee installeren ze uiteindelijk  AteraAgent, een remote administration software. Het is bekend dat TA450 hier misbruik van maakt. 

Meer over
Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames