Ransomware neemt bestanden op SD-kaart van Android-smartphones in gijzeling

euros

Nieuwe Android-ransomware neemt bestanden die op de SD-kaart van smartphones staan in gijzeling en eist losgeld. De bestanden worden door de ransomware versleuteld, waarna slachtoffers 16 euro losgeld moeten betalen. De ransomware is op ondergrondse marktplaatsen te koop.

De malware is ontdekt door het anti-virusbedrijf ESET. Beveiligingsonderzoeker Kafeine van het blog 'Malware don't need coffee' heeft de ransomware vervolgens aangetroffen op een ondergrondse marktplaats, waar voor de kwaadaardige software werd geadverteerd. Het zou gaan om software die exclusief verkocht wordt. De ontwikkelaar stelt slechts drie exemplaren van de ransomware te zullen verkopen. Hij vraagt 5.000 dollar per exemplaar.

De ransomware heeft de naam 'Simplocker' gekregen en richt zich uitsluitend op Android-apparaten. Zodra een smartphone is versleuteld gaat de software op zoek naar bestanden met de extensies jpeg, jpg, png, bmp, gif, pdf, doc, docx, txt, avi, mkv, 3gp en mp4. Indien deze bestanden worden aangetroffen gaat de ransomware over tot versleuteling. De cybercriminelen achter Simplocker eisen vervolgens losgeld voordat de gebruiker de bestanden weer kan ontsleutelen.

 
Lees ook
Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s

Onderzoek WatchGuard: aantal ransomwarebesmettingen neemt iets af

Onderzoek WatchGuard: aantal ransomwarebesmettingen neemt iets af

Het aantal ransomwarebesmettingen is het afgelopen kwartaal iets afgenomen, ondanks grootschalige campagnes. Maar liefst 95% van de malware vindt momenteel zijn weg naar slachtoffers via versleutelde verbindingen. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report (ISR).