Ransomware probeert vertrouwen slachtoffers te winnen met één gratis ontsleuteld bestand

coinvault

De cybercriminelen achter de ransomware CoinVault zetten een nieuwe tactiek in om gebruikers te overtuigen losgeld te betalen. De ransomware versleutelt alle data van gebruikers, maar biedt slachtoffers de mogelijkheid één bestand gratis te ontsleutelen. Om toegang te krijgen tot de rest van de data moet echter betaald worden.

De werkwijze is ontdekt door beveiligingsbedrijf Webroot. De makers van CoinVault lijken met hun ‘gebaar’ slachtoffers te willen overtuigen dat zij ‘vertrouwd’ kunnen worden. Slachtoffers worden immers gevraagd losgeld te betalen om weer toegang te krijgen tot hun data. De data is in eerste instantie echter illegaal door de cybercriminelen versleuteld. Voor slachtoffers is er dus niet direct reden de cybercriminelen te vertrouwen de gegijzelde data na betaling daadwerkelijk vrij te geven.

De cybercriminelen achter CoinVault eisen 200 euro aan bitcoins van de slachtoffers. In ruil hiervoor beloven de cybercriminelen de gegijzelde data weer te ontsleutelen, zodat deze weer door gebruikers kan worden gebruikt. Het bedrag loopt overigens iedere dag op, waarmee de aanvallers slachtoffers proberen te stimuleren snel geld over te maken.

Lees ook
'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt