Recordaantal datalekken in 2015

password-1433221-m

Een recordaantal datalekken heeft in 2015 plaatsgevonden. In totaal werden 3.930 incidenten gerapporteerd, waarmee 736 miljoen gegevens op straat kwamen te liggen. Het vorige record werd in 2012 gevestigd. In 2015 rapporteerden 142 bedrijven meerdere datalekken.

Dit blijkt uit cijfers van het beveiligingsbedrijf Risk Based Security. Ondanks het recordaantal datalekken is de totale hoeveelheid uitgelekte gegevens overigens lager dan eerdere jaren. Zowel in 2013 als 2014 lekte meer dan een miljard gegevens uit op internet. 2015 staat op de derde positie met in totaal 736 miljoen gegevens.

Weinig verbetering

“Als je de activiteit rond datalekken in 2015 analyseert is het moeilijk verbeteringen te vinden”, zegt Barry Kouns, CEO van Risk Based Security. “Bij 46 datalekken in 2015 lekten meer dan een miljoen gegevens uit. Dat is 24% meer dan in 2014.” In 77,7% van de gevallen werd een datalek veroorzaakt door een externe activiteit of personen. In 64,6% van de incidenten ging het om een cyberinbraak. Bij deze incidenten lekte in totaal 58,7% van de totale hoeveelheid uitgelekte gegevens uit.

E-mailadressen, wachtwoorden en gebruikersnamen zijn de meest uitgelekte gegevens van 2015. In 38% van de datalekken kwam dit soort gegevens op straat te liggen. Wachtwoorden lekte uit bij 49,9% van alle datalekken in 2015. Risk Based Security waarschuwt voor de impact die dit kan hebben, aangezien veel gebruikers nog steeds één wachtwoord gebruiken voor meerdere online diensten. Aanvallers kunnen hierdoor met uitgelekte inloggegevens proberen in te loggen bij andere websites, iets waarmee cybercriminelen eind 2015 toegang wisten te krijgen tot 20 miljoen Taobao accounts.

Meer informatie is te vinden in het Data Breach QuickView Report.

Lees ook
Barracuda: schade e-mailaanval op bedrijven loopt op tot ruim 1,2 miljoen euro per incident

Barracuda: schade e-mailaanval op bedrijven loopt op tot ruim 1,2 miljoen euro per incident

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Email Security Trends rapport gepubliceerd, dat laat zien hoe aanvallen via e-mail organisaties over de hele wereld treffen. Daarbij valt op dat de Benelux behoort tot de regio’s met de hoogste schade en meeste impact door succesvolle e-mailaanvallen. 85 procent van de ondervraagde organisaties in de Benelux is i1

Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

TA444, een staatsgesponsorde hackersgroep uit Noord-Korea is waarschijnlijk belast met het genereren van inkomsten voor het Noord-Koreaanse regime. Deze aanvallen overlappen met APT38, Bluenoroff, BlackAlicanto, Stardust Chollima en COPERNICIUM. In het verleden waren de pijlen gericht op banken om uiteindelijk geld door te sluizen naar andere dele1

Hacker bezorgt huishoudens kerstkaart via de printer

Hacker bezorgt huishoudens kerstkaart via de printer

Niet updaten slimme apparaten vergroot risico om gehackt te worden