Rotterdamse gemeenteraad: ’Beveiligingsproblemen zo snel mogelijk oplossen’

pixabay-hacker-1944688_960_720

De Rotterdamse gemeenteraad wil dat de beveiligingsproblemen bij de gemeente Rotterdam zo snel mogelijk worden gedicht nu een rapport hierover is uitgelekt. Uit dit rapport blijkt dat kwaadwillenden onder andere de agenda en e-mail van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb kunnen inzien.

Het rapport van de Rotterdamse Rekenkamer is gisteren gepubliceerd door de Volkskrant. In een reactie hierop tegenover RTV Rijnmond noemt de Rotterdamse gemeenteraad het wrang dat het rapport juist door een lek openbaar is geworden. De publicatie van het rapport werd eerder uitgesteld nadat het Rotterdamse college naar de rechter dreigde te stappen indien de Rotterdamse Rekenkamer het rapport openbaar zou maken.

Agenda en e-mail van Aboutaleb

Uit het rapport blijkt dat de IT-beveiliging bij de gemeente Rotterdam ernstige gebreken vertoond. Zo kunnen kwaadwillenden toegang verkrijgen tot zowel de agenda als e-mail van burgemeester Aboutaleb. Dit brengt de veiligheid van de burgemeester in gevaar, aangezien hij al enkele jaren zwaar wordt beveiligd. Ook blijken veiligheidsprotocollen inzichtelijk te zijn voor onbevoegden.

Daarnaast blijken kwaadwillenden de mogelijkheid te hebben uit naam van Aboutaleb e-mails te versturen. Ook wisten onderzoekers beheerderswachtwoorden te achterhalen, waardoor zij als beheerder konden inloggen op de ICT-systemen van de gemeente Rotterdam. Kwaadwillenden kunnen hierdoor allerlei gegevens over Rotterdamse burgers in handen krijgen.

Twee jaar geleden al gewaarschuwd

Opvallend is dat Fox-IT de gemeente Rotterdam al twee jaar geleden heeft gewaarschuwd voor de beveiligingsproblemen met zowel de agenda als het e-mailaccount van Aboutaleb. Dit was volgens het beveiligingsbedrijf te wijten aan het ontbreken van versleuteling op zowel computers als harde schijven. Daarnaast zou verouderde software worden gebruikt.

“Ik moet er niet aan denken dat hackers er met gegevens van de Rotterdammers vandoor gaan en daar kwalijke dingen mee gaan doen. Er is onvoldoende ingegrepen door de wethouders en dat moet nu veranderen”, zegt PvdA-raadslid Leo Bruijn tegenover RTV Rijnmond. VVD-raadslid Maarten van de Donk voegt toe: "De uitkomsten lijken erger dan we hoopten. Het lijkt erop dat er heel weinig aan gedaan is."

'Al jaren onvoldoende ingegrepen'

"Het uitgelekte rapport van de Rekenkamer drukt de gemeente nog eens met de neus op de feiten dat de computersystemen al jaren niet veilig genoeg zijn en dat daar al jaren onvoldoende wordt ingegrepen", aldus Van de Donk. "De raadsleden zijn eensgezind dat nu zo snel mogelijk het college actie moet ondernemen."

Meer over
Lees ook
Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Nu de behoefte aan veilig werken exponentieel toeneemt, is het beveiligen van externe en hybride werknemers een steeds groter probleem geworden. Voorheen gebruikten bedrijven beveiliging architecturen die gebaseerd waren op het beschermen van medewerkers die werkzaam waren in on-premises kantooromgevingen.

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1