Russische hacker bekent schuld aan diefstal van miljoenen creditcardgegevens

creditcard2

De Russische hacker Vladimir Drinkman heeft in de Verenigde Staten (VS) schuld bekend aan het stelen van creditcardgegevens. In ruil voor zijn bekentenis van twee aanklachten laten de aanklagers negen andere aanklachten vallen.

Dit meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Drinkman zat 2,5 jaar vast in Nederland, waarna hij begin dit jaar aan de VS is uitgeleverd. De Amerikaanse autoriteiten stellen dat Drinkman ruim 160 miljoen creditcardgegevens heeft gestolen, dit werden buitgemaakt bij cyberinbraken bij meerdere grote bedrijven. De gegevens zijn vervolgens zijn doorverkocht, waarna met behulp van gekopieerde creditcards geld is opgenomen. In totaal zouden de praktijk ruim 300 miljoen euro schade hebben opgeleverd.

Drinkman is overigens niet de enige die bij de cyberaanvallen betrokken zouden zijn geweest. Ook een aantal andere Russische en Oekraïense hackers zouden aan de datadiefstal hebben meegewerkt. Drinkman wordt gezien als de gene die heeft ingebroken bij de bedrijven, waarna anderen de data hebben doorverkocht. De hacker kan een celstraf van maximaal 30 jaar opgelegd krijgen.

Lees ook
Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1