Te weinig aandacht voor dreigingen door interne medewerkers

pixabay-hacker-1944688_960_720

Security professionals besteden te weinig aandacht aan dreigingen die interne medewerkers kunnen veroorzaken. Het gaat hierbij niet alleen om kwaadwillende werknemers, maar ook om medewerkers die door cybercriminelen om de tuin worden geleid en schade veroorzaken.

Dit blijkt uit onderzoek van het SANS Institute. Bedrijven investeren flink in IT security en leggen hierbij de focus met name om beveiliging tegen externe dreigingen. Cybercriminelen hebben dan ook steeds meer moeite bedrijfsnetwerken binnen te dringen en kiezen in toenemende mate voor andere aanvalsmethoden. Zo worden legitieme werknemers steeds vaker door aanvallers benaderd. Zij proberen de medewerkers te overtuigen malafide handelingen te verrichten, zonder dat werknemers zich hiervan bewust zijn.

Grote impact

Het SANS Institute waarschuwt dat de impact groot kan zijn. Zo kunnen werknemers aanvallers onbedoeld toegang geven tot bedrijfssystemen, wat tot gevolg kan hebben dat gevoelige bedrijfsdata in handen valt van cybercriminelen. Het instituut stelt dat bedrijven in veel gevallen niet eens in de gaten zullen hebben dat zij slachtoffer zijn geworden van een dergelijke aanval.

Opvallend is dat security-professionals zich wel degelijk bewust zijn van het grote risico dat werknemers bewust of onbewust kunnen opleveren. Zo geeft 36% van de werknemers aan te verwachten dat onbewuste schadelijke acties van werknemers de meeste schade kan opleveren, terwijl 40% verwacht dat malafide insiders het meest schadevol kunnen zijn. 23% stelt dat een externe cyberaanval de meeste schade kan veroorzaken. 33% van de respondenten heeft overigens geen idee hoe hoog deze schade precies kan zijn.

Gebrek aan inzicht

62% van de respondenten geeft daarnaast aan nog nooit te maken hebben gehad met een aanval waarbij werknemers betrokken waren. Eric Cole, instructeur bij het SANS Institute, stelt dat dit hoge percentage waarschijnlijk vooral te danken is aan een gebrek aan inzicht in potentiële cyberaanvallen. Zo noemt 38% van de respondenten de systemen en methodes die zij hanteren om activiteiten van werknemers te monitoren ineffectief. Dit verkleint de kans dat bedrijven in staat zijn bewuste of onbewuste malafide handelingen door werknemers op te merken.

Slechts 18% van de respondenten geeft aan een formeel incident-response plan te hebben die ook potentiële insider threats behandeld. 49% geeft aan een dergelijk plan momenteel te ontwikkelen. 31% beschikt niet over een dergelijke plan en heeft geen plannen dit te ontwikkelen.

Webcast

De resultaten van het onderzoek worden door Cole gepresenteerd tijdens een webcast op 1 augustus. Meer informatie is hier beschikbaar.

Meer over
Lees ook
Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet voegt een nieuwe oplossing toe aan zijn aanbod van ruim 40 door AI ondersteunde security-producten. Het gaat om Fortinet Advisor, een generative AI (GenAI) assistant. Fortinet Advisor maakt momenteel deel uit van FortiSIEM, de security information & event management (SIEM)-oplossing van Fortinet, en FortiSOAR, zijn security orchestration,1