Twee mannen aangehouden voor computervredebreuk

internetbankieren

Een 28-jarige Iraniër en een 26-jarige Pool uit Delft zijn aangehouden voor verdenking van computervredebreuk, oplichting, witwassen en valsheid in geschrift. De verdachten zouden op grote schaal computersystemen hebben besmet met malware en online banktransacties van slachtoffers hebben gemanipuleerd. Het tweetal is vorige week door de politie opgepakt.

Het Openbaar Ministerie meldt dat onder leiding van het Landelijk Parket een onderzoek is gestart na een melding van een bank. Een onderzoeker van de bank stelde onregelmatigheden vast in het online bankaccount van een klant. Dit onderzoek heeft uiteindelijk geleid naar de twee verdachten.

Rekeningnummers veranderen

De twee worden ervan verdacht op grote schaal spamberichten te hebben verstuurd. Het is niet precies bekend om hoeveel berichten het exact gaat, het openbaar ministerie spreekt van duizenden. In de bijlage van de berichten zouden de verdachten Remote Access Tool (RAT) hebben meegestuurd. De politie vermoedt dat de verdachten via deze RAT banktransacties hebben gemanipuleerd. Transacties die door doelwitten zelf werden klaargezet zouden door de aanvallers zijn aangepast voordat deze konden worden doorgestuurd naar de bank. Door deze aanpassing werd het geld niet op het bedoelde rekeningnummer, maar op een bankrekening van de aanvallers overgeschreven.

Het Openbaar Ministerie stelt dat de verdachten vermoedelijke meerdere grootschalige ‘spamruns’ hebben uitgevoerd en hierdoor keer op keer bedrijven hebben besmet met malware. Op het moment van aanhouding zou één van de verdachte contact hebben gehad met 77 besmette computers, waar hij direct toegang tot had. De verdachten zijn voorgeleid bij de rechter-commissaris in Rotterdam en voor veertien dagen in bewaring gesteld.

Lees ook
Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.