Update beschikbaar voor gehackte Fritzbox-routers

Pack_F!BoxFon_WLAN7270

AVM, de fabrikant van de Fritzbox-routers, stelt een belangrijke update beschikbaar. De patch verhelpt een ernstige kwetsbaarheid die hackers in staat stelde stiekem dure betaalnummers te bellen via de webinterface van de routers. Slachtoffers werden hierdoor ongemerkt flink op kosten gejaagd.

Dit meldt XS4ALL. Een groot aantal klanten van de Nederlandse provider maken gebruik van de Fritzbox-routers en lopen dus gevaar. De provider adviseert klanten dan ook de update zo snel mogelijk te installeren. Zowel de Fritzbox 7340, 7360 als 7390 lopen risico.

Torenhoge telefoonrekening

Het beveiligingslek kwam vorige week aan het licht. Verschillende klanten ontvingen een torenhoge telefoonrekening, zonder dat zij hiervan de oorzaak wisten. Na onderzoek bleken cybercriminelen toegang hebben weten te krijgen tot de webinterface van de Fritzbox-routers. Deze webinterface stelde aanvallers in staat ongemerkt dure betaalnummers te bellen, waarvan zij zelf de winst opstreken.

De hackers hebben wel het wachtwoord van de Fritzbox-routers in handen hebben om de webinterface te kunnen misbruiken. Het is niet bekend hoe de cybercriminelen de wachtwoorden van getroffen gebruikers in handen hebben. Het is echter goed mogelijk dat gebruikers hebben verzuimd het standaardwachtwoord van hun router te wijzigen.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.