Veel Google- en Apple-apparaten kwetsbaar voor FREAK attack

encryptie

Onderzoekers trekken aan de bel over een nieuwe kwetsbaarheid in SSL/TLS. De kwetsbaarheid wordt de FREAK attack genoemd. Veel apparaten van zowel Google als Apple zijn kwetsbaar voor de aanval.

Een FREAK attack is ontdekt door Karthikeyan Bhargavan van INRIA in Parijs en het mitLS team. De kwetsbaarheid stelt kwaadwillenden in staat een HTTPS-verbinding tussen een client en server te onderscheppen en deze verbinding te dwingen een zwakke encryptie te gebruiken. Deze encryptie kan vervolgens worden gekraakt om het dataverkeer van doelwitten af te luisteren.

RSA_EXPORT cipher suites

Een verbinding is kwetsbaar indien de servers RSA_EXPORT cipher suites accepteert en de client een RSA_EXPORT suite aanbiedt danwel een versie van OpenSSL gebruikt die kwetsbaar is voor VCE-2014-0204. Ook Apple’s Secure Transport-protocol zou de kwetsbaarheid bevatten.

De kwetsbaarheid is ontstaan door het Amerikaanse exportbeleid uit beginjaren ’90, die Amerikaanse bedrijven verbood sterke encryptie te exporteren naar het buitenland. Bedrijven mochten uitsluitend ‘export-grade’ RSA-encryptie exporteren, die eenvoudig door Amerikaanse geheime diensten konden worden gekraakt.

Zwakke encryptie wordt nog steeds gebruikt

Vandaag de dag wordt dit exportbeleid niet langer gehanteerd. Lang werd dan ook gedacht dat de zwakke encryptie niet langer werd gebruikt. Niets blijkt echter minder waar te zijn. Onderzoek van INRIA en het mitLS team wijst uit dat maar liefst 36,7% van de 14 miljoen onderzochte website export-grade RSA-encryptie ondersteunt.

Benieuwd of ook jij kwetsbaar bent voor een FREAK attack? Controleer het op freakattack.com.

Meer over
Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1