Veel mobiele gezondheidsapps hebben beveiliging niet op orde

zorg

Een groot aantal mobiele gezondheidsapps zijn kwetsbaar voor tenminste twee van de top 10 mobiele risico’s die door het Open Web Application Security Project (OWASP) zijn geïdentificeerd. De apps zijn hierdoor vatbaar voor cyberaanvallen, waardoor informatie over gebruikers kan uitlekken.

Dit blijkt uit het vijfde State of Application Security Rapport van beveiligingsbedrijf Arxan. Voor het onderzoek zijn 815 eindgebruikers en 286 IT-managers ondervraagd. Het merendeel van de respondenten geeft aan vertrouwen te hebben in de beveiliging van gezondheidsapps. Zo geeft 87% van de managers en 78% van de gebruikers aan dat applicaties voldoende zijn beveiligd. 75% van de managers en ongeveer de helft van de gebruikers stelt dat alles wordt gedaan om apps veilig te houden.

Apps zijn minder veilig dan gedacht

In werkelijkheid blijken gezondheidsapps echter lang niet zo veilig als eindgebruikers en IT-managers denken. Het merendeel van de mobiele gezondheidsapps komt niet door beveiligingstesten heen en is dan ook kwetsbaar voor cyberaanvallen. Arxan heeft in totaal 71 populaire gezondheidsapps onder de loep genomen, waaronder ook apps die zijn goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en Britse National Health Service (NHS).

86% van de apps blijkt tenminste twee risico’s te bevatten die zijn opgenomen in de top 10 met risico’s voor mobiele apps van het OWASP. Om welke apps het gaat laat Arxan in het midden. In de meeste gevallen blijkt de binaire code onvoldoende te zijn beschermd (96%) en wordt data slecht of niet beveiligd verstuurd (79%). Arxan waarschuwt dat dit een vergroot risico oplevert op datadiefstal, privacyoverschijdingen, malafide aanpassingen in applicatiecode en reverse engineering.

Beveiligingsbudget ontbreekt bij veel ontwikkelaars

Arxan verwacht niet dat de problemen snel zullen worden opgelost. De helft van de ontwikkelaars van deze apps blijkt namelijk geen budget beschikbaar te hebben voor mobiele beveiliging. Het bedrijf waarschuwt ontwikkelaars voor het risico dat zij nemen door weinig aandacht te besteden aan beveiliging. Zo geeft 76% van de eindgebruikers aan een app niet meer te willen gebruiken indien duidelijk wordt dat deze app slecht is beveiligd. 80% is daarnaast bereid over te stappen op een alternatieve app als deze dezelfde functionaliteiten biedt en beter beveiligd is.

Lees ook
Best practices helpen privé-apparaten veilig op de werkvloer te gebruiken

Best practices helpen privé-apparaten veilig op de werkvloer te gebruiken

Microsoft lanceert een reeks best practices voor werknemers die hun privé-apparaten op de werkvloer willen gebruiken. Het bedrijf adviseert onder andere alleen legitieme apps en software te gebruiken die afkomstig is van betrouwbare bronnen. Het meenemen van privé-apparaten naar de werkvloer, wat ook wel Bring Your Own Device (BYOD) wordt genoemd1

HP levert McAfee LiveSafe standaard op nieuwe HP-computers

HP levert McAfee LiveSafe standaard op nieuwe HP-computers

HP gaat McAfee LiveSafe service standaard wereldwijd als ‘pre-install’ meeleveren met nieuwe consumentenpc’s en zakelijke pc’s. McAfee LiveSafe is een ‘cross-device’ beveiligingsdienst die de data, identiteitsgegevens en alle pc’s, Macs, smartphones en tablets van gebruikers beschermt. “We staan aan de vooravond van een nieuw computertijdperk, wa1

Storage-virtualisatie: nieuw wapen in strijd tegen cybercriminelen

Storage-virtualisatie: nieuw wapen in strijd tegen cybercriminelen

Wanneer een DDoS-aanval op de organisatie plaatsvindt of cybercriminelen op een andere manier proberen de business-operatie van een bedrijf of overheidsorganisatie negatief te beïnvloeden, reageren veel IT-afdelingen door tal van security-tools in te zetten. Wie IT-beveiliging echter vooral vanuit oogpunt van business continuity bekijkt, komt al s1