Voormalig NSA-medewerker: ‘Datalek Equation Group is een inside job’

De data van de Equation Group, een hackersgroep die banden heeft met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, is in werkelijkheid door een NSA-medewerker online gezet. Dit stelt een voormalig medewerker van de inlichtingendienst.

De anonieme ex-werknemer van de NSA doet zijn verhaal tegenover Motherboard. Onlangs dook op internet een aankondiging op voor een veiling van data en spionagetools die gestolen zouden zijn van de Equation Group. Deze groep wordt gezien als een zeer geavanceerde hackersgroep, die in 2015 al door Kaspersky Lab in verband werd gebracht met de NSA. De groep zou onder andere betrokken zijn geweest bij het beruchte Stuxnet virus. De data wordt te koop aangeboden door een groepering die zichzelf ‘Shadow Brokers’ noemt.

Inside job

Een voormalig medewerker van de NSA stelt dat de te koop aangeboden data in werkelijkheid niet is gestolen via een hack, maar wordt verkocht door een medewerker van de NSA. De anonieme werknemer vermoedt dan ook dat Shadow Brokers in werkelijkheid geen groepering is, maar bestaat uit één NSA-medewerker. Ook voormalig collega’s binnen de NSA zouden deze mening delen.

De medewerker stelt dat de naamgeving van directories en sommige scripts in de dump uitsluitend intern toegankelijk zijn voor de NSA. Deze data zou opgeslagen zijn op servers die niet met internet zijn verbonden, wat het kraken van deze servers aanzienlijk bemoeilijkt. Daarnaast wijst de anonieme NSA’er erop dat de uitgelekte data verschillende scripts bevat die alleen te vinden zijn op werkstations van de NSA. Deze script zouden op servers van de NSA geen functie hebben, en dan ook niet op deze servers voorkomen.

Cisco ASA firewall

Gisteren maakte een hacker al bekend een exploit uit de uitgelekte data met succes te hebben uitgevoerd op een Cisco ASA firewall. Het gaat om de ExtraBacon-exploit, die specifiek voor deze firewall is ontwikkeld.

Lees ook
Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

De gegevens van ruim duizend Telfort-klanten liggen op straat nadat een cybercrimineel hen met een nepapp voor Windows Phone wist te misleiden. Dit blijkt uit onderzoek van de Gelderlander. De app 'Abonnement Status' is in de Windows Store en is voorzien van het officiële logo van Telfort. De app lijkt hierdoor voor onoplettende gebruikers een ec1

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Een 24-jarige student van de Saxion Hogeschool in Deventer die door de Verenigde Staten (VS) wordt verdacht van deelname aan een phishingaanval blijft voorlopig op vrije voeten. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De VS hebben om uitlevering van de 24-jarige Vietnamees die in Deventer studeert gevraagd. Het gerechtshof in Leeuwarden1

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

Dat hackers zich zeker niet alleen bezig houden met het aanvallen van websites is al langer duidelijk. Allerlei sectoren zijn geliefde doelwitten voor cybercriminelen. Een voorbeeld hiervan is de energiesector. 7,6 procent van alle gerichte cyberaanvallen was in de eerste helft van 2013 op deze sector gericht. Dit meldt beveiligingsbedrijf Symante1