Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Lancom270-210-logo2023-

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt. Om goede zorg te kunnen leveren, is het cruciaal dat zorgverleners beschikken over complete en actuele gegevens van patiënten. Dit kan alleen worden bereikt met een goede overdracht en de beschikbaarheid van gegevens tussen zorgverleners.

De wet geldt voor iedereen in de zorg: huisartsen, ziekenhuizen, verpleeghuizen, psychiatrische instellingen, enzovoorts, maar ook ICT-leveranciers. Vanuit de Wegiz maken de zorgsector en leveranciers afspraken over de taal en techniek van ICT-oplossingen. Hoewel zorginstellingen zich steeds bewuster zijn van de gevaren, zijn veel Nederlandse ziekenhuizen nog altijd kwetsbaar voor cyberaanvallen. “Het is wachten totdat het misgaat”, zeiden beveiligingsexperts tegen NU.nl.
 
Ajin Ku, Country Manager Benelux bij LANCOM Systems: “Een efficiënt ICT-netwerk vormt het hart van elke kliniek, en de inrichting en het beheer ervan is een uiterst complexe operatie. Het gaat hier niet meer alleen om de hardware en een eenmalige installatie van de infrastructuur. Het gaat er eerder om dat de actuele staat van het netwerk en de afzonderlijke componenten altijd transparant zijn en dat de overdracht van data veilig gebeurt. De Wegiz is een stap in de goede richting naar meer digitale veiligheid in de zorgsector. Met de nieuwe wet krijgen ICT-leveranciers eindelijk meer duidelijkheid over de gewenste, toekomstbestendige zorgsystemen en aan welke normen deze moeten voldoen.
 
IT-afdelingen in ziekenhuizen staan voor de lastige taak om de overgang van schriftelijke naar elektronische dataverzameling in goede banen te leiden. Tegelijkertijd moet de vertrouwelijkheid van gevoelige gezondheids- en patiëntengegevens worden gewaarborgd. Het gaat erom dat medische data wordt beschermd tegen diefstal en dat efficiënte medische processen in stand worden gehouden, waarmee levens kunnen worden gered. Deze beide zaken moeten worden gegarandeerd, niet alleen in het belang van de patiënt, maar ook met het oog op de bedrijfsvoering van ziekenhuizen.
 
Ziekenhuisexploitanten staan onder enorme druk door de hierboven genoemde toenemende eisen. Deze druk is rechtstreeks gericht op hun IT-afdelingen. Zij moeten immers het voortouw nemen voor een allesomvattende digitale strategie die medische apparatuur, IT-technologie en datanetwerken omvat. Het netwerk speelt hierbij een sleutelrol. Door het netwerk vanuit de cloud te beheren, ervaren ziekenhuizen veel meer flexibiliteit op weg naar digitalisering en toekomstbestendige zorg.”
 
Meer over
Lees ook
ENISA publiceert richtlijnen voor veilige mobiele apps

ENISA publiceert richtlijnen voor veilige mobiele apps

Het European Agency for Network and Information Security (ENISA) publiceert een vernieuwde versie van de Smartphone Development Guidelines. In het document wordt uiteengezet hoe ontwikkelaars mobiele applicaties veiliger kunnen maken en kunnen beschermen tegen cyberaanvallen. In het vernieuwde rapport zijn nieuwe secties toegevoegd over recente o1

Schneider Electric verhelpt ernstig beveiligingsprobleem in DCIM-oplossing

Schneider Electric verhelpt ernstig beveiligingsprobleem in DCIM-oplossing

Schneider Electric stelt een update beschikbaar die een ernstig beveiligingsprobleem verhelpt in de StruxureWare Data Center Expert software. Door het lek konden aanvallers op afstand gevoelige informatie inzien en toegang krijgen tot onversleutelde wachtwoorden. Het beveiligingslek is ontdekt door Positive Technologies. Aanvallers kunnen het lek1

Financiële gegevens van burgers en bedrijven onvoldoende beveiligd door Belastingdienst

Financiële gegevens van burgers en bedrijven onvoldoende beveiligd door Belastingdienst

De Belastingdienst blijkt financiële gegevens van 11 miljoen Nederlandse burgers en 2 miljoen bedrijven in de periode 2013 tot 2016 onvoldoende beveiligd te hebben. Door problemen met een autorisatiesysteem kan niet worden achterhaald wie de gegevens heeft ingezien. Dit meldt ZEMBLA op basis van vertrouwelijke documenten van de Belastingdienst. D1