Wibu-Systems presenteert compacte dongle voor beveiliging IIoT-toepassingen

Wibu-Systems toont tijdens de Hannover Industrie Messe van 24 t/m 28 april (stand D05 in Hal 8) een compacte USB dongle voor het CodeMeter platform voor softwarebeveiliging en licentieregistratie binnen de industriële omgeving. De flash memory stick omvat verschillende geïntegreerde schakelingen in een kleine behuizing.

In Hal 8 staat het thema beveiliging binnen een Industrie 4.0 omgeving centraal in onder meer demo opstellingen van het Industrial Internet Consortium (IIC) en het Duitse SmartFactoryKL samenwerkingsverband. Ook Wibu-Systems is hier aanwezig en toont de nieuwe Wibu-Systems CmStick/CM dongle.

Wibu-Systems CmStick/CM dongle

Deze dongle is voorzien van een metalen behuizing met daarin een 8 GB flash memory module, gemaakt volgens de 2 Bit Multi-Layer Cell Technologie (MLC). Om te voldoen aan de meest strenge eisen op het gebied van betrouwbaarheid en duurzaamheid ten behoeve van data-integriteit is de dongle voorzien van een SLM97 security controller van Infineon, aangevuld met een Hyperstone’s U9 flash controller, inclusief de gepatenteerde hymap firmware. De CodeMeter API zorgt voor de beveiligde lees- schrijffunctionaliteit in het flash geheugen.

De CMStick/CM, gemaakt volgens de SiP (System in Package) technologie, maakt een koppeling tussen de USB 3.1 connector en de behuizing mogelijk. De dongle is ongevoelig voor verbuigingen, trillingen, vochtigheid en temperatuurschommelingen, zoals die in een zwaar belaste industriële omgeving kunnen voorkomen. Indien gewenst kunnen de afnemers de sticks laten bedrukken met hun eigen logo. De sticks bieden onderdak aan:

  • versleutelde data met betrekking tot de instelling van digitale machines,
  • encrypted software waarmee productieprocessen worden opgestart of bijgestuurd;
  • de digitale sleutels (token) voor het verkrijgen van toegang tot bepaalde data of softwarecode en;
  • data behorende bij de licentie administratie van software.

De dongle maakt het mogelijk bijvoorbeeld onderhoudsspecialisten alleen voor een beperkte tijd toegang te geven tot een bepaald deel van de broncode in een besturingssysteem van een PLC of microcontroller. Ook kunnen gebruikers van bepaalde apparatuur of software alleen de functies activeren waartoe hun licentie recht geeft. In de stick kan tevens de referentiedata van de gangbare beveiligingscertificaten worden ondergebracht. Tot slot is beveiliging op basis van hardware ’binding’ op de eindpunten mogelijk.

Transitie naar volledig gedigitaliseerde processen

De industrie bevindt zich momenteel in een transitiefase, die uiteindelijk leidt naar volledig gedigitaliseerde processen in een IoT gedreven samenleving. Hardware wordt in toenemende mate een ’commodity’, aangestuurd door software die voortdurend aan verandering onderhevig is. Wibu-Systems speelt hier op in met CodeMeter, dat producenten van intelligente apparaten voorziet van de noodzakelijke bescherming tegen cybercriminaliteit (hacken, ongeoorloofd softwaregebruik en reverse engineering) tijdens het operationele gebruik en bij de levering van zowel firmware upgrades als software updates.

Meer over
Lees ook
Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.

Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint, Inc. publiceert vandaag het eerste Data Loss Landscape-rapport. Hierin staan resultaten naar aanleiding van onderzoek over hoe huidige Data Loss Prevention (DLP)-aanpakken en dreigingen van binnenuit zich verhouden tot huidige macro-uitdagingen zoals de proliferatie van data, geavanceerde dreigingsactoren en generatieve kunstmatige int1

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

De huidige innovatiekracht in Nederland en Europa op het gebied van cybersecurity blijft achter, ten opzichte van de Verenigde Staten en China. Dat blijkt uit het deze week verschenen boek ‘Security Innovation Stories’, geschreven door Bram de Bruijn in samenwerking met Frank van Summeren.