Wie is de meest succesvolle cybercrime bestrijder van 2017?

mr-gonsalvesprijs-2017

Bijna dagelijks staan er berichten in de media over cyberaanvallen. Wat is een effectieve manier om cybercriminaliteit tegen te gaan? Welk project slaagt er in om daadkrachtig op te treden tegen de toenemende dreiging van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit? De Mr. Gonsalvesprijs is op zoek naar personen of organisaties die een belangrijke bijdrage leveren aan de vernieuwing van de rechtshandhaving. De minister van Veiligheid en Justitie zal op maandag 13 november 2017 de Mr. Gonsalvesprijs uitreiken. Voorafgaand aan de prijsuitreiking zal Ronald Prins, directeur en mede-oprichter van Fox-IT, een lezing houden.

De Mr. Gonsalves nationale innovatieprijs voor rechtshandhaving wordt elke twee jaar toegekend. De prijs is een initiatief van het curatorium van de Mr. Gonsalvesprijs en van ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat. De prijs is vernoemd naar wijlen mr. R.A. (Rolph) Gonsalves, misdaadbestrijder en voormalig topman van het Openbaar Ministerie (OM).

Best practices voor aanpak cybercrime

Dit jaar wordt voor de prijs speciaal gezocht naar best practices in de aanpak van cybercriminaliteit. Omdat ons leven zich steeds meer afspeelt in het digitale domein, nemen ook de kansen en mogelijkheden van online criminaliteit toe. Cybercriminaliteit, waaronder we verstaan criminaliteit met ICT als middel of als doelwit, kost de Nederlandse samenleving ongeveer 10 miljard euro per jaar en kan ontwrichtende gevolgen hebben. Je kunt bijvoorbeeld denken aan phishing en identiteitsfraude, waarbij misbruik wordt gemaakt van persoonlijke gegevens, aan hacking en DDoS-aanvallen waarbij websites of computernetwerken worden platgelegd en ook vitale dienstverlening in gevaar kan komen, maar ook aan fraude op online handelsplaatsen en aan kinderporno.

Welk project treedt succesvol op tegen de dreigingen van cybercriminaliteit? Hoe spoor je fraude op die op het ‘dark web’ wordt gepleegd? Welke interventies vergroten de digitale veiligheid binnen de financiële sector? Welk meldpunt of programma heeft bewezen effectief te zijn in de aanpak van cybercrime? De jury is overigens nadrukkelijk op zoek naar initiatieven waarin private partijen een rol spelen.

Eerdere winnaars

De Mr. Gonsalvesprijs werd in 2005 voor het eerst uitgereikt. Prijswinnaars waren de unit Multi-Etnisch Politiewerk van de Politie Haaglanden; het project SMS-Alert van de Politie Midden- en West-Brabant; de ME van Amsterdam (in de persoon van politieman Leen Schaap); Emergo, een samenwerkingsproject om de zware criminaliteit op de Amsterdamse Wallen te bestrijden en de Dienst Justitiële Inrichtingen voor de modernisering van het gevangeniswezen. In 2015 won de Politie Eenheid Den Haag de prijs met haar aanpak van radicalisering en terrorisme.

Kandidaten voor de Mr Gonsalvesprijs kunnen tot 1 oktober 2017 worden aangemeld bij de jury via de website gonsalvesprijs.nl. Op deze website is ook meer informatie beschikbaar over de Mr. Gonsalvesprijs.

Meer over
Lees ook
Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint, Inc. publiceert vandaag het eerste Data Loss Landscape-rapport. Hierin staan resultaten naar aanleiding van onderzoek over hoe huidige Data Loss Prevention (DLP)-aanpakken en dreigingen van binnenuit zich verhouden tot huidige macro-uitdagingen zoals de proliferatie van data, geavanceerde dreigingsactoren en generatieve kunstmatige int1

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

De huidige innovatiekracht in Nederland en Europa op het gebied van cybersecurity blijft achter, ten opzichte van de Verenigde Staten en China. Dat blijkt uit het deze week verschenen boek ‘Security Innovation Stories’, geschreven door Bram de Bruijn in samenwerking met Frank van Summeren.

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto, een dochteronderneming van Hewlett Packard Enterprise, ziet voor 2024 drie belangrijke trends rond cybersecurity en het dreigingslandschap. De eerste is dat de toenemende complexiteit en regelmaat van cyberaanvallen het steeds moeilijker zullen maken voor bedrijven om een goede cyberverzekering af te sluiten. De tweede trend die Zerto opmer1