Zorgorganisaties aangevallen met Locky ransomware

zorg

Zorgorganisaties wereldwijd zijn doelwit van een aanvalscampagne met ransomware. Cybercriminelen proberen systemen van ziekenhuizen te infecteren met malware die data op de systemen in gijzeling neemt. Ziekenhuizen moeten vervolgens losgeld betalen om de data weer toegankelijk te maken.

Hiervoor waarschuwt beveiligingsbedrijf FireEye Labs. Deze vorm van malware wordt ook wel ransomware genoemd. De cybercriminelen achter de aanvalscampagne maken gebruik van de beruchte ransomware variant ‘Locky’. Naast organisaties in de zorg zijn ook telecombedrijven en transportbedrijven doelwit van de campagne. De meeste aanvallen vinden plaats in de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea. Ook zorgorganisaties in verschillende Europese landen zijn getroffen.

Kwaadaardige bijlage

De malware wordt naar medewerkers van organisaties toegestuurd als een bijlage bij een e-mailbericht. Zodra deze bijlage wordt geopend wordt het systeem van de gebruiker besmet en data op het systeem in gijzeling genomen. Vervolgens probeert de kwaadaardige software zich via het netwerk te verspreiden naar andere machines binnen de organisatie. Vooral in augustus is de hoeveelheid gedetecteerde mailtjes met deze malafide bijlages fors gestegen.

Meer informatie over de aanval is te vinden in de blogpost die FireEye over dit onderwerp heeft gepubliceerd.

Lees ook
Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.

Onderzoek WatchGuard: aantal ransomwarebesmettingen neemt iets af

Onderzoek WatchGuard: aantal ransomwarebesmettingen neemt iets af

Het aantal ransomwarebesmettingen is het afgelopen kwartaal iets afgenomen, ondanks grootschalige campagnes. Maar liefst 95% van de malware vindt momenteel zijn weg naar slachtoffers via versleutelde verbindingen. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report (ISR).

Melissa: samenwerkingsverband ransomwarebestrijding

Melissa: samenwerkingsverband ransomwarebestrijding

Het Openbaar Ministerie (OM), de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), Cyberveilig Nederland en diverse private partijen* uit de cybersecuritysector hebben vandaag het convenant ‘Melissa’ ondertekend. Melissa is een samenwerkingsverband tussen deze publieke en private partijen om ransomwareaanvallen te bestrijden. Het gezamenlijke1