Het zou elke dag World Backup Day moeten zijn

PureStorage300200

Op 31 maart is het World Backup Day, een dag waarop bedrijven nadenken over hun eigen datasecurity strategieën. Echter, gezien de waardevolle en gevoelige aard van data - of deze zich nu in de publieke sector, de gezondheidszorg, de financiële dienstverlening of een andere sector bevinden – kunnen bedrijven het zich niet veroorloven om slechts één dag per jaar aan back-ups te denken.

Zoals de recente ransomware aanval op Nederlandse servers met VMware ESXi software aantoont, is de dreiging van een ransomware aanval nooit ver weg. Een ‘het zal mij niet overkomen’-mentaliteit is dus niet acceptabel meer. Directeuren moeten proactief handelen en uitgaan van worst case scenario’s in hun plannen. In het verleden boden back-upsystemen zekerheid tegen een aanval, maar helaas proberen hackers nu ook deze systemen te kraken. Zodra een aanvaller in de systemen van een organisatie zit, zal hij proberen om logingegevens te vinden om back-ups uit te schakelen. Dit maakt het moeilijker, tijdrovender en mogelijk duurder om te herstellen van een aanval.

Organisaties hebben een tweeledige strategie nodig: de mogelijkheid om snel geavanceerde, onveranderlijke kopieën van hun data te maken én de mogelijkheid om snel en op grote schaal te herstellen. Onveranderlijke kopieën zijn beschermd omdat ze niet verwijderd, gewijzigd of versleuteld kunnen worden – zelfs als een aanvaller toegang krijgt tot gevoelige data. Ze zijn ook relatief makkelijk te herstellen, maar dat is afhankelijk van de situatie soms geen haalbare optie. Traditionele back-ups op tape of schijf kunnen ongeveer een tot twee terabyte per uur herstellen, voor de meeste organisaties is dat niet snel genoeg. Het kan leiden tot uren of dagen van downtime met grote financiële consequenties en reputatieschade als gevolg. Gelukkig kunnen sommige op flash gebaseerde oplossingen snelheden tot 270 TB per uur bieden, wat nodig is om een organisatie weer op gang te helpen met minimale negatieve gevolgen.

Ook moeten organisaties echt inzicht krijgen in hun data. Inzicht in de interne en externe beleidsregels voor het bewaren van data en inzicht in het opstellen van beleidsregels die voorkomen dat alles voor altijd wordt opgeslagen. Het beleid dient er ook voor te zorgen dat de back-up- en herstelcapaciteit kan meegroeien met de hoeveelheid beschermde data. Door het beleid zo in te richten kunnen organisaties voldoen aan regelgeving, kunnen er back-ups gemaakt worden voor een snel herstel en kan de impact van een ransomware-aanval worden beperkt. Datasets zullen door blijven groeien in de komende 5-10 jaar door met name ongestructureerde data, een goed beleid voor data is dus cruciaal.

De impact van een ransomware-aanval kan door een cybersecuritystrategie, ondersteund door onveranderlijke kopieën en een schaalbare oplossing voor een snel herstel teruggebracht worden van enkele weken tot slechts enkele uren. Door niet langdurig offline te zijn, wordt de impact op gebruikers, klanten en potentiële reputatieschade geminimaliseerd.

 

Marco Bal, Principal Systems Engineer, Pure Storage

Meer over
Lees ook
Datarot bij CD en DVD een onderschat risico

Datarot bij CD en DVD een onderschat risico

Vanaf 2010 zijn verkoop en aanbod van CD en DVD drives voor computers gestaag achteruit gegaan, dat geldt ook voor het aantal schijfjes dat privé en zakelijk wordt gebrand. Inmiddels worden de meeste desktops en laptops zonder zo’n drive uitgeleverd. Het uitlezen van CD’s en DVD’s wordt daardoor lastiger. Maar het grootste probleem rond deze drage1

Acronis True Image2021 biedt compleet cyberbeschermingsproduct

Acronis True Image2021 biedt compleet cyberbeschermingsproduct

voor consumenten en thuiskantoren via integratie geavanceerde anti-malware met bekroonde back-up oplossing. Integratie realtime anti-malware en on-demand anti-virus met Acronis back-upoplossing biedt gebruikers ongeëvenaarde waarde en uitgebreide bescherming