13 procent van de Nederlanders is in 2013 slachtoffer geworden van cybercrime

hacker3

Ongeveer 13 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder geeft aan afgelopen jaar slachtoffer te zijn geweest van cybercriminaliteit. Dit is iets meer als een jaar eerder, toen nog 12 procent aangaf slachtoffer te zijn geworden van cybercrime.

Dit blijkt uit de jaarlijkse Veiligheidsmonitor van het CBS, het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Nationale Politie en gemeenten. Koop- en verkoopfraude via internet is afgelopen jaar gestegen. 3,3 procent van de ondervraagden Nederlanders gaf aan in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer te zijn geworden van deze vorm van cybercrime. Dit percentage lag in 2012 nog op 2,9 procent.

Identiteitsfraude

Identiteitsfraude kwam vorig jaar minder vaak voor. 1,3 procent van de Nederlanders heeft afgelopen jaar met identiteitsfraude te maken gekregen. Dit percentage bedroeg in 2012 nog 1,5 procent. 'Hacken' is de meest voorkomende vorm van cybercrime. 6,2 procent van de Nederlanders is afgelopen jaar door een kwaadwillenden gehackt, wat 0,2 procent meer is dan een jaar eerder.

Ook cyberpesten, waarbij mensen elkaar via internet pesten, is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Cijfers van het CBS wijzen uit dat 3,3 procent van de Nederlanders  in 2013 te maken had met cyberpesten, terwijl dit percentage in 2012 nog 3,1 procent bedroeg. 

Lees ook
Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.