'39% van de gebruikers heeft maatregelen genomen tegen Heartbleed-bug'

De Heartbleed-bug heeft tot veel ongerust geleid. Desondanks blijkt nog niet eens de helft van alle Amerikaanse internetgebruikers (39%) maatregelen te hebben genomen om zijn online accounts te beschermen. Dit blijkt uit onderzoek van Pew Research, dat 1.500 Amerikanen ondervroeg over hun reactie op het OpenSSL-lek.

Heartbleed is een ernstige kwetsbaarheid in OpenSSL, een open source implementatie van SSL/TLS. Cybercriminelen kunnen de kwetsbaarheid misbruiken om versleuteld dataverkeer af te luisteren en te ontcijferen. Hierdoor kan gevoelige informatie van internetgebruikers in handen komen van hackers.

Veel websites getroffen

Een enorme hoeveelheid websites op internet zijn getroffen door de Heartbleed-bug, waaronder allerlei populaire online diensten. Denk hierbij aan Facebook, Instagram en LinkedIn, maar bijvoorbeeld ook aan de website van Apple en de e-maildienst Gmail. Gebruikers moeten daarom maatregelen nemen om hun online accounts veilig te stellen.

Gebruikers zullen hun wachtwoorden moeten wijzigen van hun accounts bij websites die door de kwetsbaarheid zijn getroffen. Dit heeft echter pas zin nadat een online dienst zijn OpenSSL-implementatie heeft geüpdatet en de kwetsbaarheid heeft verlopen. Indien de website nog kwetsbaar is kan immers ook het nieuwe wachtwoord op straat komen te liggen.

Bekendheid

De Heartbleed-bug blijkt redelijk bekend te zijn. 60% van alle Amerikanen zegt de gelopen tijd over Heartbleed te hebben gehoord. 61 procent van deze groep heeft ook daadwerkelijk maatregelen genomen om zijn online accounts veilig te stellen. Denk hierbij aan het wijzigen van wachtwoorden.

Desondanks maken Amerikanen zich niet direct zorgen om hun eigen persoonlijke gegevens. Slechts 9% van de gebruikers die op de hoogte is van de Heartbleed-bug denkt dat zijn of haar persoonlijke informatie daadwerkelijk door cybercriminelen is gestolen.

Lees ook
Fortinet lanceert FortiAppSec Cloud, platform voor geavanceerde beveiliging en centraal beheer

Fortinet lanceert FortiAppSec Cloud, platform voor geavanceerde beveiliging en centraal beheer

Fortinet, introduceert vandaag FortiAppSec Cloud. Dit cloudplatform verenigt alle tools die nodig zijn voor de beveiliging van internetapplicaties en het beheer van hun prestaties. FortiAppSec Cloud stroomlijnt de beveiliging van internetapplicaties en API’s en combineert dat met mogelijkheden als geavanceerde bescherming

Nieuw ITU-adviesorgaan wil onderzeese telecomkabels beter beschermen

Nieuw ITU-adviesorgaan wil onderzeese telecomkabels beter beschermen

Om de beschikbaarheid van onderzeese telecomkabels te versterken, hebben de International Telecommunication Union (ITU) en de International Cable Protection Committee (ICPC) gezamenlijk het International Advisory Body for Submarine Cable Resilience opgericht. Dit nieuwe orgaan zal zich richten op het verbeteren van de weerbaarheid van onderzeese k1

DORA: wat ITOps-teams moeten weten

DORA: wat ITOps-teams moeten weten

DORA vestigt een best practice die ThousandEyes bespreekt in The Internet Report: het belang van het nemen van verantwoordelijkheid voor je gehele dienstverleningsketen, inclusief de delen die je niet direct onder controle hebt. Onder DORA zijn financiële instellingen verplicht om zowel hun eigen ICT-infrastructuur als die van hun externe partner1