44 procent van de Nederlandse consumenten deelt inloggegevens met vrienden en familie

Bitdefender-700599-2020

Tweederde van de consumenten gebruikt tenminste drie devices om in te loggen op hun online accounts. Een kwart gebruikt daarvoor ook een device van hun werk. Dat is niet opmerkelijk, maar in het kader van cybersecurity wel een punt van aandacht. Veel mensen blijken namelijk nog altijd slechte wachtwoorden te gebruiken of hun inloggegevens te delen. Ook is het beveiligen van hun mobiele telefoons nog niet vanzelfsprekend.

Dit zijn enkele van de uitkomsten van het 2021 Bitdefender Global Report: Cybersecurity and Online Behaviors, dat wereldwijd werd uitgevoerd door iSense Solutions, in opdracht van cybersecurity-leverancier Bitdefender.

Onze online activiteiten in cijfers

Internetgebruikers hebben gemiddeld 8 online accounts, waarbij Facebook, WhatsApp, Gmail, Netflix en YouTube het meest worden genoemd. Tweederde van de consumenten logt in op online accounts vanaf tenminste drie devices. Bijna driekwart (74 procent) van de respondenten gebruikt voornamelijk online diensten op hun eigen smartphone. Persoonlijke laptops kwamen op de tweede plaats met 45 procent, gevolgd door slimme TV's (30 procent) en persoonlijke desktops (28 procent). Bijna een kwart (23 procent) logt ook in vanaf hun zakelijk device, wat ook gevolgen heeft voor de beveiliging van hun werkgever.

Het risico is niet hypothetisch: de meerderheid heeft ervaring met cybercriminaliteit

Bijna twee derde van de respondenten wereldwijd (61 procent) stelde in de afgelopen 12 maanden minstens één keer met cybercriminaliteit te zijn geconfronteerd. Oplichting via de mobiele telefoon – in de vorm van ongevraagde sms'jes en telefoontjes – werd het vaakst gemeld, door 36 procent van de ondervraagden. Dit werd gevolgd door phishing (23 procent), datalekken (12 procent), impersonatie op sociale netwerken (11 procent), financiële fraude (9 procent) en ransomware (8 procent). Hoewel relatief weinig respondenten financiële fraude persoonlijk hebben meegemaakt, roept deze vorm van criminaliteit de meeste zorgen op. 41 procent van de ondervraagden is bang voor financiële fraude.

In Nederland stelde bijna de helft (46 procent) van de respondenten in de afgelopen 12 maanden minstens één keer met cybercriminaliteit geconfronteerd te zijn. Opmerkelijk is dan ook dat van 35 procent van alle respondenten, en 28 procent van de Nederlandse ondervraagden, geen gebruikt maakt van een antivirus-oplossing. Van alle ondervraagden denkt 35 procent dat ze geen beveiliging op hun mobiele device nodig hebben en 16 procent denkt -over het algemeen onterecht – dat beveiliging is ingebouwd.

Wachtwoorden delen met familie en vrienden

Vijftig procent van de ondervraagden stelde een enkel wachtwoord te gebruiken voor alle online accounts, en bijna een derde (32 procent) gebruikt slechts een paar wachtwoorden en hergebruikt ze voor meerdere accounts. 27 procent van de respondenten gebruikt eenvoudige wachtwoorden zoals 1234 om hun mobiele telefoon te vergrendelen en 11 procent vergrendelt hun mobiele telefoon helemaal niet. Het gebruik van eenvoudige wachtwoorden komt het meest voor onder 18-44-jarigen, en mannen gaven vaker aan eenvoudige wachtwoorden te gebruiken dan vrouwen (31 procent, vergeleken met 23 procent).

De aanpak om inloggegevens te beheren verschilt. De helft van de ondervraagden vertrouwt op hun geheugen, een derde gebruikt de optie voor automatisch aanvullen en een kwart schrijft ze op of gebruikt een wachtwoordbeheerder. Opmerkelijk is ook dat internationaal gezien 60 procent van de ondervraagden hun inloggegevens regelmatig deelt met familie of vrienden. Bij Nederlandse consumenten is dat 44 procent. Dat doen zij vooral bij accounts voor autoservice-/verhuur, video streamingdiensten, luchtvaartmaatschappijen en softwareprogramma's. Wanneer meerdere mensen, met meerdere devices dezelfde apps gebruiken, groeit het risico op cyberaanvallen aanzienlijk.

Over het onderzoek

Het rapport is gebaseerd op een enquête onder meer dan 10.000 internetgebruikers in 11 landen, waaronder ook 800 in Nederland. Er is onder andere gekeken naar het gebruik van populaire online platforms en diensten, persoonlijke cyberbeveiligingspraktijken en de mate van blootstelling aan dreigingen.

 

Bekijk voor meer informatie het volledige onderzoeksrapport: 2021 Bitdefender Global Report: Cybersecurity and Online Behaviors

Meer over
Lees ook
FortiGuard Labs signaleert toename criminele activiteiten op dark web gerelateerd aan Olympische Spelen 2024

FortiGuard Labs signaleert toename criminele activiteiten op dark web gerelateerd aan Olympische Spelen 2024

FortiGuard Labs, de organisatie van Fortinet voor onderzoek en informatie en, heeft een aanzienlijke toename in cybergevaren waargenomen in de aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs.  Volgens een nieuwe analyse van FortiGuard Labs op basis van informatie over bedreigingen verstrekt door FortiRecon, zijn de aankomende Olympische Spelen al meer1

Het veranderende dreigingslandschap in Europa tijdens de sportzomer

Het veranderende dreigingslandschap in Europa tijdens de sportzomer

Voor het bieden van de allerbeste ervaring rondom sportevenementen, is het noodzakelijk dat er connectiviteit is op verschillende niveaus. Stakeholders zoals leveranciers, sponsors, medewerkers, deelnemers en het publiek zijn afhankelijk van connectiviteit. Dit gaat van kaartverkoop en merchandise tot het kopen via e-commerce, tot toegang tot de l1

Trend Micro scoort 100% op attack visibility in laatste MITRE Engenuity ATT&CK Evaluations

Trend Micro scoort 100% op attack visibility in laatste MITRE Engenuity ATT&CK Evaluations

Trend Micro, leider in cyberbeveiliging, behaalt een perfecte score van 100% met zijn sterke dreigingsdetectieprestaties en hoge inzetsbeoordeling in het laatste MITRE Engenuity ATT&CK Evaluations-rapport voor managed services. Dit rapport geeft inzicht in het vermogen van een oplossing om aanvallen te detecteren.