Amerikaanse overheid helpt bedrijven hun security te verbeteren met raamwerk

hacker3

De Amerikaanse overheid publiceert een raamwerk dat bedrijven in kritieke sectoren moet helpen zichzelf beter te beschermen tegen cyberaanvallen. Het Framework for Improving Critical Infrastructure Cybersecurity is samengesteld door het National Institute of Standards and Technology (NIST).

Het gebruik van het raamwerk is vrijwillig en dus niet verplicht. Het raamwerk is opgebouwd uit drie onderdelen: core, profiles en tier. Core beschrijft een aantal kernactiviteiten die bedrijven op het gebied van cybersecurity zouden moeten uitvoeren. Deze activiteiten helpen bedrijven hun IT-beveiliging op peil te krijgen.

Securitybeleid opzetten

Profiles is de sectie van het raamwerk dat bedrijven helpt een effectief securitybeleid op te zetten. Tiers zijn een aantal niveau's waarmee bedrijven de wijze waarop zij hun cybersecurityrisico's beheren kunnen beoordelen. Het raamwerk moet bedrijven helpen gebieden te identificeren waar verbeteringen zouden moeten worden doorgevoerd om hun cybersecurity te verbeteren.

Het raamwerk is opgesteld in opdracht van President Barack Obama. De ontwikkeling van de standaarden heeft slechts één jaar in beslag genomen. De standaarden worden beschreven in een 39-pagina's tellend document.

Informatie delen

Het document moedigt bedrijven in kritieke sectoren aan meer informatie over cybersecurity met elkaar te delen. Lisa Monaco, adviseur counterterrorisme voor de Amerikaanse president, zegt dat het nieuwe framework dan ook "een algemene taal om cybersecurity te bespreken" levert.

Lees ook
Voldemort threat update: het onderzoek dat niet genoemd mag worden

Voldemort threat update: het onderzoek dat niet genoemd mag worden

Naar aanleiding van het Voldemort malware threat research van 30 augustus delen analisten van Proofpoint nu nieuwe inzichten. De onderzoekers kunnen inmiddels de Voldemortcampagne toeschrijven aan een dreigingsgroep, namelijk de Chinese dreigingsgroep TA415. Deze groep is ook bekend als APT41 en Brass Typhoon.

Orange Cyberdefense: bedrijven te kwetsbaar bij Cyber Armageddon

Orange Cyberdefense: bedrijven te kwetsbaar bij Cyber Armageddon

Bedrijven zijn onvoldoende voorbereid op een grootschalige, wereldwijde cyberaanval. Een zogeheten ‘Cyber Armageddon’, waarbij veel grote organisaties tegelijkertijd getroffen worden, heeft daardoor ernstige gevolgen. Matthijs van der Wel-Ter Weel, strategisch adviseur bij Orange Cyberdefense, benadrukt het belang van goede voorbereidingen

Kwart Nederlandse organisaties onvoldoende voorbereid op cyberdreigingen

Kwart Nederlandse organisaties onvoldoende voorbereid op cyberdreigingen

Het onderzoek ‘Cybersecurity Wakkerliggers’ geeft inzicht in wat IT-verantwoordelijken in zes verschillende branches ’s nachts wakker houdt. Onderzoeksbureau Motivaction ondervroeg hiervoor in opdracht van KPN in totaal 456 IT-verantwoordelijken die werkzaam zijn in verschillende sectoren.