Autodieven hacken steeds vaker de beveiliging van auto's

autodiefstal

Dieven zijn steeds vaker in staat de elektronische beveiliging van auto's te hacken. Vooral internationaal opererende criminelen groepen zouden achter het kraken van de beveiliging zitten. De gelegenheidsdief is tegenwoordig nagenoeg verdwenen.

Dit meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) aan het persbureau ANP. Bendes zouden bestaan uit verschillende soorten autodieven. Sommigen zouden zich richten op het openbreken van de auto, terwijl andere de software van de motor en de elektronische beveiliging van het voertuig hacken. Ook zouden dit soort bendes vaak criminelen bevatten die in staat zijn de autopapieren te vervalsen, waardoor de auto kan worden doorverkocht.

OBD-stekker

De auto wordt eerst in slechts enkele seconden open gekraakt, waarna de hackers toegang krijgen tot het voertuig. Het kraken van de motor en beveiliging zou slechts enkele minuten kosten. Hiervoor pluggen de criminelen een laptop in met behulp van een zogeheten OBD-stekker, die onder het dashboard in de auto wordt geplugd. Via deze weg hacken zij vervolgens de code van de startonderbreker en de aanwezige alarmsystemen.

De OBD-stekker is in iedere moderne auto aanwezig. Deze aansluiting geeft monteurs in een garage de mogelijkheid foutmeldingen uit te lezen. De criminelen maken dan ook misbruik van dit handige hulpmiddel om de elektronica van de auto om de tuin te kunnen leiden.

Internationaal registratiesysteem

Veel gestolen auto's zouden na verkoop opnieuw worden geregistreerd in het buitenland. Stichting AVc werkt daarom aan een sneller internationaal registratiesysteem voor gestolen auto's. Hierdoor moeten auto's ook in het buitenland binnen enkele uren kunnen worden gesignaleerd, wat de pakkans vergroot.

Lees ook
Het dynamische duo: waarom de CIO en CISO van moderne ondernemingen moeten samenwerken

Het dynamische duo: waarom de CIO en CISO van moderne ondernemingen moeten samenwerken

Organisaties die een succesvolle strategie voor cybersecurity of databescherming willen, hebben daarvoor gedegen processen voor interne communicatie en samenwerking nodig. Met name de dynamiek tussen de CIO en CISO kan van invloed zijn op de besluitvorming voor de korte en lange termijn.

HSD Jaarverslag 2023

HSD Jaarverslag 2023

Het Security Delta (HSD) ecosysteem floreert en vierde in 2023 haar 10-jarig jubileum. Terugkijkend op afgelopen jaar, kunnen we stellen dat HSD Office weer heeft gepresteerd. Met en via partners is maatschappelijke en economische waarde gecreëerd.

SecuMailer eerste aanbieder qREMS-gecertificeerde Dienst voor Aangetekend E-mailen

SecuMailer eerste aanbieder qREMS-gecertificeerde Dienst voor Aangetekend E-mailen

Logischer is de qREMS-gecertificeerde Dienst voor aangetekend E-mailen van SecuMailer. Secumailer garandeert om te beginnen dat een bericht wordt bezorgd en onderweg niet kan worden gemanipuleerd. Daarnaast is er voor elke mail een ontvangstrapport.