'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

De Bladabindi Remote Access Tool (RAT) blijkt snel in populariteit toe te zijn genomen. Cybercriminelen infecteerde in januari 2013 nog maar slechts zo'n 18.000 PC's. Dit aantal is in december 2013 toegenomen tot bijna 140.000 infecties per maand.

Dit meldt Microsoft, dat zijn Malicious Software Removal Tool in het Windows-besturingssysteem heeft geüpdatet. De Bladabindi RAT wordt voortaan automatisch door de tool herkend en verwijderd. Het piekmoment in de activiteit van de Bladabindi RAT was in november 2013, toen cybercriminelen maar liefst 180.000 machines wisten te infecteren.

VB.NET, VBS en Autolt

Bladabindi is geschreven in VB.NET, VBS en Autolt. De malware die met de RAT is gemaakt wordt verspreid via allerlei wegen, zoals Facebook en gehackte websites. Zodra de malware op een machine is geïnstalleerd kan de aanvaller de controle over de PC overnemen en allerlei gevoelige informatie stelen. Ook kan de aanvaller de webcam van de machine inschakelen en toetsaanslagen opslaan.

De malware maakt gebruik van ongedocumenteerde API's, die worden gebruikt om van de malware een kritiek proces te maken. Zodra de malware geforceerd wordt gestopt crasht hierdoor het volledige systeem, wat het verwijderen van de malware aanzienlijk moeilijker maakt.

Promotie

De maker van Bladabindi is druk bezig zichzelf bij andere cybercriminelen onder de aandacht te brengen. De cybercrimineel heeft onder andere een Twitter-account gemaakt. De ontwikkelaar toont op dit account gegevens van gehackte computers als achtergrond. Het lijkt er dan ook op dat de ontwikkelaar op zoek is naar opdrachtgevers die hem willen inhuren voor nieuwe cybercrimeprojecten.

Meer over
Lees ook
McAfee: 'Geen Nederlanders in het elftal met de 'malwaregevaarlijkste' voetballers'

McAfee: 'Geen Nederlanders in het elftal met de 'malwaregevaarlijkste' voetballers'

Slecht nieuws voor voetbalminnend Nederland. McAfee, onderdeel van Intel Security, verwacht dat niemand tijdens het wereldkampioenschap voetbal écht bang hoeft te zijn voor onze jongens. Hiermee doelt het bedrijf echter niet op ons nationale voetbalelftal, maar op de ‘Red Card Club’. Dit is een elftal dat bestaat uit de ‘malwaregevaarlijkste’ voet1

Populaire websites verspreiden malware via advertentienetwerk AppNexus

Populaire websites verspreiden malware via advertentienetwerk AppNexus

Verschillende populaire website hebben gisteren malware verspreid. De malware werd via advertenties op de websites aangeboden aan bezoekers. Het probleem zit in het AppNexus-netwerk, dat eerder ook al malware aanbod via advertenties. Onder andere de websites van De Telegraaf en The Guardian zijn maandag door het probleem getroffen. Het probleem is1

Facebook waarschuwt gebruikers voor malware-infecties

Facebook waarschuwt gebruikers voor malware-infecties

Facebook gaat gebruikers actief waarschuwen indien hun systeem is besmet met malware. Gebruikers met een geïnfecteerd systeem worden direct doorgestuurd naar een gratis anti-malware-oplossing om het probleem op te lossen. Het bedrijf is een samenwerking aangegaan met F-Secure en Trend Micro om gebruikers gratis toegang te kunnen bieden tot anti-ma1