'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

De Bladabindi Remote Access Tool (RAT) blijkt snel in populariteit toe te zijn genomen. Cybercriminelen infecteerde in januari 2013 nog maar slechts zo'n 18.000 PC's. Dit aantal is in december 2013 toegenomen tot bijna 140.000 infecties per maand.

Dit meldt Microsoft, dat zijn Malicious Software Removal Tool in het Windows-besturingssysteem heeft geüpdatet. De Bladabindi RAT wordt voortaan automatisch door de tool herkend en verwijderd. Het piekmoment in de activiteit van de Bladabindi RAT was in november 2013, toen cybercriminelen maar liefst 180.000 machines wisten te infecteren.

VB.NET, VBS en Autolt

Bladabindi is geschreven in VB.NET, VBS en Autolt. De malware die met de RAT is gemaakt wordt verspreid via allerlei wegen, zoals Facebook en gehackte websites. Zodra de malware op een machine is geïnstalleerd kan de aanvaller de controle over de PC overnemen en allerlei gevoelige informatie stelen. Ook kan de aanvaller de webcam van de machine inschakelen en toetsaanslagen opslaan.

De malware maakt gebruik van ongedocumenteerde API's, die worden gebruikt om van de malware een kritiek proces te maken. Zodra de malware geforceerd wordt gestopt crasht hierdoor het volledige systeem, wat het verwijderen van de malware aanzienlijk moeilijker maakt.

Promotie

De maker van Bladabindi is druk bezig zichzelf bij andere cybercriminelen onder de aandacht te brengen. De cybercrimineel heeft onder andere een Twitter-account gemaakt. De ontwikkelaar toont op dit account gegevens van gehackte computers als achtergrond. Het lijkt er dan ook op dat de ontwikkelaar op zoek is naar opdrachtgevers die hem willen inhuren voor nieuwe cybercrimeprojecten.

Meer over
Lees ook
Cybercrime kost Nederland jaarlijks 8,8 miljard euro

Cybercrime kost Nederland jaarlijks 8,8 miljard euro

Nederland is jaarlijks 8,8 miljard euro kwijt door cybercriminaliteit. Dit is maar liefst 1,5 procent van het bruto nationaal product. De cijfers benadrukken dan ook de impact die cybercrime inmiddels heeft op de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een berekening van McAfee en Amerikaanse denktank Center for Strategic and International Studies be1

Ransomware neemt bestanden op SD-kaart van Android-smartphones in gijzeling

Ransomware neemt bestanden op SD-kaart van Android-smartphones in gijzeling

Nieuwe Android-ransomware neemt bestanden die op de SD-kaart van smartphones staan in gijzeling en eist losgeld. De bestanden worden door de ransomware versleuteld, waarna slachtoffers 16 euro losgeld moeten betalen. De ransomware is op ondergrondse marktplaatsen te koop. De malware is ontdekt door het anti-virusbedrijf ESET. Beveiligingsonderzoek1

Nieuwe zeer veelzijdige malware duikt op in ondergrondse marktplaatsen

Nieuwe zeer veelzijdige malware duikt op in ondergrondse marktplaatsen

Onderzoekers hebben een nieuwe vorm van malware ontdekt die zeer veelzijdig is. De malware kan creditcardnummers stelen van Point-of-Sale (PoS)-systemen, data stelen uit webformulieren en op korte termijn ook inloggegevens van FTP-servers verzamelen van geïnfecteerde machines. Onderzoekers noemen de malware uniek. De malware wordt in een blogpost1