China overheid werkt aan eigen besturingssysteem als antwoord op NSA-spionage

De Chinese overheid werkt samen met een aantal softwarebedrijven aan een veilig besturingssysteem dat een alternatief moet worden voor Windows en Android. Het China Operating System wordt gebaseerd op Linux en is een antwoord op de vele onthullingen over spionage door inlichtingendiensten als de NSA.

De ontwikkeling van het besturingssysteem staat onder leiding van het Chinese softwarebedrijf Network Communications Technology. Ook meerdere Chinese overheidsinstanties zouden betrokken zijn bij het project. China Operating System moet geschikt worden voor zowel smartphones, tablets, PC's als televisies. China wil dus in zijn geheel geen gebruik meer te hoeven maken van het Windows- of Android-besturingssystemen.

Honderdduizenden apps

Het besturingssysteem gaat werken van apps, waarvan de Chinese overheid hoopt dat er honderdduizenden beschikbaar zullen worden. China Operating System gaat daarnaast ondersteuning bieden voor HTML5. Een prototype van het besturingssysteem is nog niet afgerond, maar het besturingssysteem moet zo snel mogelijk beschikbaar worden.

De ontwikkeling van het besturingssysteem toont aan dat China de spionagepraktijken van Westerse landen serieus neemt. China Operating System lijkt dan ook vooral bedoeld om een vuist te maken naar Westerse inlichtingendiensten en zich te wapenen tegen cyberspionage.

Lees ook
ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp kondigen vandaag met trots samenwerking aan. De samenwerking richt zich op het beschermen van vooruitgang en het bevorderen van duurzaamheid.

Nieuws over Kaspersky

Nieuws over Kaspersky

Vorige week hebben twee berichten over Kaspersky de internationale pers gehaald. De Amerikaanse overheid heeft twee sanctiebesluiten genomen. Met de eerste wordt de toegang tot de Amerikaanse markt verboden. Het tweede besluit is gericht tegen de directie van het bedrijf.

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler, leider op het gebied van cloudbeveiliging, gaat samenwerken met NVIDIA om de ontwikkeling rond AI-gedreven copilot-technologieën te versnellen. Zscaler gebruikt de AI-technologieën van NVIDIA