Coordinated Malware Eradication-programma moet malware uitroeien

hacker

Cybercriminelen werken in toenemende mate samen om doelwitten aan te vallen. Bedrijven spelen hierop in door zich eveneens te verenigden. Een groep organisaties heeft het Coordinated Malware Eradication (CME)-programma opgericht, een samenwerkingsverband van bedrijven die samen de strijd aan willen gaan met cybercrime.

Het CME-programma is aangekondigd door Holly Stewart, een product manager van Microsoft’s Malware Protection Center, op de securityconferentie FIRST (via Fortune). Stewart meldt een nieuw programma op te willen zetten waarin bedrijven zich kunnen verenigen tegen de groeiende hoeveelheid malware op de wereld. Het CME-programma moet niet zo zeer malware aan gaan pakken die wordt gedetecteerd op besmette machines, maar moet malware in zijn geheel gaan uitroeien.

Het programma roept bedrijven op hun resources, varieërend van tools tot strategieën, te delen met andere bedrijven. Dit moet het bedrijfsleven helpen gezamenlijk op effectieve wijze de strijd aan te gaan met cybercrime. Het idee is gebaseerd o een gezamenlijke aanpak van de HiKit-malware, waarvoor operatie SME werd opgezet. Dit was de eerste keer dat security-partijen Microsoft, Symantec, FireEye en Cisco de handen in een slaan zonder tussenkomst van een federale overheid of internationale opsporingsinstantie.

Lees ook
WatchGuard: malware gericht op endpoints stijgt explosief

WatchGuard: malware gericht op endpoints stijgt explosief

Ondanks dat het totale aantal netwerkdetecties van malware in het afgelopen kwartaal bijna gehalveerd is ten opzichte van het vorige kwartaal, is het aantal detecties van malware gericht op endpoints met 82% gestegen.

Grootschalige ontmanteling van botnets

Grootschalige ontmanteling van botnets

Politiediensten, Eurojust en Europol kondigden Operation Endgame aan. Dit is een grootschalige poging om de infrastructuur van malware en botnets te verstoren en de betrokken personen te identificeren. In een persbericht noemde Europol het de ‘grootste operatie ooit tegen botnets die een cruciale rol spelen bij het verspreiden van ransomware’.

CrowdStrike en Cloudflare breiden samenwerking uit voor netwerkbeveiliging en een AI-native SOC

CrowdStrike en Cloudflare breiden samenwerking uit voor netwerkbeveiliging en een AI-native SOC

CrowdStrike en Cloudflare hebben een uitbreiding van hun strategisch partnerschap aangekondigd. Beide bedrijven verbinden hun platforms om de beveiliging van apparaten en netwerken te verbeteren, de transformatie van het Security Operations Center (SOC) te versnellen en inbraakpogingen te stoppen.