Cyberaanval legt vliegverkeer Poolse luchtvaartmaatschappij plat

vliegtuig

Hackers hebben het computersysteem op het vliegveld van Warschau van het grondpersoneel van de Poolse luchtvaartmaatschappij LOT gekraakt. 1.400 passagiers konden hierdoor niet vertrekken en zaten zondag vast op het vliegveld.

De BBC meldt dat het nog onduidelijk is wie er achter de hack zit. De aanval had een grote impact op het vliegverkeer naar en van het vliegveld. In totaal moesten twaalf vluchten worden geannuleerd en liepen tien vluchten vertraging op. Medewerkers van LOT hadden maar liefst vijf uur nodig om de aanval af te slaan.

LOT benadrukt dat de veiligheid van vluchten niet in gevaar is geweest. Ook zouden vluchten ondanks de problemen veilig hebben kunnen landen op het vliegveld van Warschau. De zaak wordt onderzocht door de luchtvaartautoriteiten. LOT waarschuwt dat het zeer moderne computersystemen gebruikt en is dan ook bang dat ook andere partijen in de luchtvaartsector doelwit kunnen worden van een vergelijkbare aanval.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

security.txt verplicht voor overheid

security.txt verplicht voor overheid

Per 25 mei 2023 is security.txt toegevoegd aan de 'Pas toe of leg uit'-lijst van Forum Standaardisatie. Dit betekent dat Nederlandse gemeenten, provincies, rijk, waterschappen en alle uitvoeringsorganisaties verplicht zijn om deze open standaard toe te passen.