Cybercriminelen proberen banking trojan te verspreiden via SMS-berichten

malware

Duitse en Tsjechische gebruikers van Android zijn het doelwit van een aanvalscampagne waarbij zij malware krijgen aangeboden via een SMS-bericht. Het bericht lijkt afkomstig te zijn van pakketdienst DHL en te verwijzen naar een app, maar probeert ontvangers in werkelijkheid te overtuigen malware te installeren op hun mobiele apparaat.

Dit meldt beveiligingsonderzoeker Bart Blaze. Blaze is werkzaam bij PwC als Threat Intelligence analist en richt zich in zijn vrije tijd op het onderzoeken van malware. Hij trekt aan de bel over een nieuwe aanval met behulp van een bericht dat afkomstig lijkt te zijn van DHL, Czech Post of de Tsjechische webwinkel Alza. Dit bericht stelt dat een bezorger een pakketje heeft geprobeerd te zorgen, maar dit niet is gelukt. De ontvanger wordt verwezen naar een mobiele app van DHL, Czech Post of Alza om een nieuwe afspraak te maken met de bezorgdienst.

Marcher banking trojan

Wie deze app installeert plaatst hiermee in werkelijkheid echter malware op zijn Android apparaat. Het gaat hierbij om de Marcher banking trojan. Deze malware richt zich onder andere op de banken en financiële instellingen ČSOB, Star Finanz, Deutsche Kreditbank (DKB), Commerzbank en Raiffeisenbank. Nieuw is de malware overigens niet: de malware is sinds 2013 actief. Beveiligingsbedrijf Securify waarschuwde onlangs al voor een toename van het aantal infecties met de Marcher banking trojan.

Wie achter de aanval zit is niet duidelijk. De Marcher malware wordt op onder andere op het dark web te koop aangeboden, wat betekent dat iedere cybercrimineel met behulp van de banking trojan een aanval kan opzetten. Blaze meldt op dat de malware hardnekkig is; de malware installeert zichzelf als ‘Device Administrator’. Door zichzelf deze functie toe te wijzen weet de malware te voorkomen dat gebruikers de app kunnen verwijderen of bijbehorende processen kunnen stoppen.

Malware verwijderen

Blaze adviseert daarom alle data van het apparaat te backuppen en het apparaat volledig te wissen om de malware te verwijderen. Daarnaast adviseert de onderzoeker getroffen gebruikers hun wachtwoorden voor internetbankieren te wijzigen en daarnaast hun bank te informeren over de malware-infectie.

Lees ook
Lookout ontdekt dat Android spyware ‘Hermit’ wordt ingezet in Kazakhstan

Lookout ontdekt dat Android spyware ‘Hermit’ wordt ingezet in Kazakhstan

Securitybedrijf Lookout heeft ontdekt dat Android-surveillanceware van enterprise niveau, momenteel door de regering van Kazachstan wordt gebruikt binnen de grenzen van het land. Onderzoekers van Lookout troffen ook bewijs van de inzet van deze spyware - die door onderzoekers ‘Hermit’ is genoemd - in Italië en in het noordoosten van Syrië.

Nerbian RAT gebruikt COVID-19 als dekmantel

Nerbian RAT gebruikt COVID-19 als dekmantel

Sinds eind april 2022 hebben onderzoekers van Proofpoint een malwarecampagne waargenomen via e-mail, genaamd Nerbian RAT. Een klein aantal e-mails (minder dan 100 berichten) werden naar meerdere sectoren gestuurd, waarbij vooral organisaties in Italië, Spanje en het VK werden getroffen.

Proofpoint identificeert nieuwe malware loader Bumblebee

Proofpoint identificeert nieuwe malware loader Bumblebee

Sinds maart 2022 heeft Proofpoint campagnes waargenomen waarbij een nieuwe downloader, genaamd Bumblebee, werd verspreid. Ten minste drie clusters van activiteit, waaronder van bekende cybercriminele groepen, verspreiden momenteel Bumblebee.