'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

waterhole

Dat hackers zich zeker niet alleen bezig houden met het aanvallen van websites is al langer duidelijk. Allerlei sectoren zijn geliefde doelwitten voor cybercriminelen.

Een voorbeeld hiervan is de energiesector. 7,6 procent van alle gerichte cyberaanvallen was in de eerste helft van 2013 op deze sector gericht. Dit meldt beveiligingsbedrijf Symantec, dat tussen medio 2012 en medio 2013 alle cyberaanvallen op de energiesector in de gaten heeft gehouden. Met 7,6 procent van de gerichte cyberaanvallen is de energiesector de op vier na meest aangevallen sector wereldwijd.

Bedrijfsgeheimen

Cyberaanvallen op de energiesector zijn volgens Symantec vooral gericht op het stelen van bedrijfsgeheimen. Cybercriminelen zouden vooral geïnteresseerd zijn in financiële informatie en nieuwe projecten van energiebedrijven. Deze informatie wordt vermoedelijk doorverkocht aan derden. Daarnaast is de sector ook doelwit van 'hacktivisten', hackers die vanuit politieke of milieu-redenen besluiten een energiebedrijf te hacken.

Aanvallers maken gebruik van verschillende technieken om energiebedrijven aan te vallen. Twee technieken blijken echter het populairst te zijn: spear fishing en waterhole-aanvallen. Spear fishing is een geavanceerdere variant van een phishingaanval. Hierbij proberen hackers via een phishingaanval het personeel van een energiebedrijf aan te vallen en zo bijvoorbeeld inloggegevens voor het bedrijfsnetwerk in handen te krijgen. Bij een waterhole-aanval hacken aanvallers een website die door de doelgroep wordt vertrouwd en voorzien deze site van malware. Doordat de website populair is bij de doelgroep van de hackers is de kans groot dat zij via deze weg hun doelwit weten te bereiken.

Eenvoudig te voorkomen

Symantec benadrukt dat veel cyberaanvallen op de energiesector eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden. Veel aanvallen zouden namelijk niet worden uitgevoerd met geavanceerde hacktools. Het naleven van standaard best practices voor IT-beveiliging zou dan ook voldoende zijn om dergelijke cyberaanvallen af te slaan.

Lees ook
Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler, leider op het gebied van cloudbeveiliging, gaat samenwerken met NVIDIA om de ontwikkeling rond AI-gedreven copilot-technologieën te versnellen. Zscaler gebruikt de AI-technologieën van NVIDIA

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro, leider in cyberbeveiliging, kondigt een nieuwe datacenteroplossing aan voor organisaties en overheden die willen profiteren van de kracht van AI. De basis van de nieuwe datacenteroplossing is de integratie tussen Trend Vision One – Sovereign and Private Cloud (SPC) en NVIDIA NIM

Grootschalige ontmanteling van botnets

Grootschalige ontmanteling van botnets

Politiediensten, Eurojust en Europol kondigden Operation Endgame aan. Dit is een grootschalige poging om de infrastructuur van malware en botnets te verstoren en de betrokken personen te identificeren. In een persbericht noemde Europol het de ‘grootste operatie ooit tegen botnets die een cruciale rol spelen bij het verspreiden van ransomware’.