'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

waterhole

Dat hackers zich zeker niet alleen bezig houden met het aanvallen van websites is al langer duidelijk. Allerlei sectoren zijn geliefde doelwitten voor cybercriminelen.

Een voorbeeld hiervan is de energiesector. 7,6 procent van alle gerichte cyberaanvallen was in de eerste helft van 2013 op deze sector gericht. Dit meldt beveiligingsbedrijf Symantec, dat tussen medio 2012 en medio 2013 alle cyberaanvallen op de energiesector in de gaten heeft gehouden. Met 7,6 procent van de gerichte cyberaanvallen is de energiesector de op vier na meest aangevallen sector wereldwijd.

Bedrijfsgeheimen

Cyberaanvallen op de energiesector zijn volgens Symantec vooral gericht op het stelen van bedrijfsgeheimen. Cybercriminelen zouden vooral geïnteresseerd zijn in financiële informatie en nieuwe projecten van energiebedrijven. Deze informatie wordt vermoedelijk doorverkocht aan derden. Daarnaast is de sector ook doelwit van 'hacktivisten', hackers die vanuit politieke of milieu-redenen besluiten een energiebedrijf te hacken.

Aanvallers maken gebruik van verschillende technieken om energiebedrijven aan te vallen. Twee technieken blijken echter het populairst te zijn: spear fishing en waterhole-aanvallen. Spear fishing is een geavanceerdere variant van een phishingaanval. Hierbij proberen hackers via een phishingaanval het personeel van een energiebedrijf aan te vallen en zo bijvoorbeeld inloggegevens voor het bedrijfsnetwerk in handen te krijgen. Bij een waterhole-aanval hacken aanvallers een website die door de doelgroep wordt vertrouwd en voorzien deze site van malware. Doordat de website populair is bij de doelgroep van de hackers is de kans groot dat zij via deze weg hun doelwit weten te bereiken.

Eenvoudig te voorkomen

Symantec benadrukt dat veel cyberaanvallen op de energiesector eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden. Veel aanvallen zouden namelijk niet worden uitgevoerd met geavanceerde hacktools. Het naleven van standaard best practices voor IT-beveiliging zou dan ook voldoende zijn om dergelijke cyberaanvallen af te slaan.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.