ESET brengt advies uit over omgaan met oplichters die zich voordoen als computerexperts

Cybersecurityspecialist ESET brengt een rapport uit op WeLiveSecurity.com met als titel Tech Support: Scammers with Teeth. Het rapport geeft informatie over hoe om te gaan met oplichters die zich voordoen als computerexperts en consumenten bellen met de melding dat hun pc of laptop geïnfecteerd is.

Het rapport is geschreven door David Harley, Senior Research Fellow bij ESET. Hij beschrijft onder meer de gevaren van het meespelen met de oplichter door het slachtoffer die weet dat hij opgelicht wordt. Harley noemt enkele praktische voorbeelden, waarbij slachtoffers ernstig fysiek zijn bedreigd. Hij geeft ook aan wat er kan gebeuren als iemand de oplichter niet als zodanig herkent en toegang geeft tot de computer. Een oplichter kan dan bestanden en programma’s wissen of wijzigen en de gebruiker buitensluiten.

“Wij krijgen veel vragen van mensen die een oplichter toegang gaven tot hun pc. Zij willen weten wat ze moeten doen“, zegt Harley. “De beste manier om problemen te voorkomen, is om geen toegang te geven tot je pc aan mensen die je niet kunt vertrouwen. Met dit probleem is gemakkelijker om te gaan als je als slachtoffer de mogelijkheid hebt om je pc via een extern medium op te starten. Het is ook het overwegen waard om een register-back-uptool van een externe leverancier te gebruiken als aanvulling op System Restore.”

Het rapport biedt informatie over hoe deze oplichterspraktijken te rapporteren zijn en hoe je ze vermijdt. De auteur geeft verder ook advies hoe om te gaan met de oplichter op het moment dat hij of zij belt.

Het rapport van Harley is hier te lezen.

 
Meer over
Lees ook
Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare heeft een rapport uitgebracht over de wereldwijde DDoS-aanvallen in het eerste kwartaal van 2024. De belangrijkste constateringen zijn: 2024 begon met een DDoS-offensief. De verdedigingssystemen van Cloudflare hebben tijdens het eerste kwartaal automatisch 4,5 miljoen DDoS-aanvallen afgeweerd, wat neerkomt op een stijging van 50% op1

Kaspersky publiceert eerste Transparency Report

Kaspersky publiceert eerste Transparency Report

Kaspersky zet zich in voor meer transparantie en heeft informatie openbaar gemaakt over verzoeken die het heeft ontvangen van overheids- en wetshandhavingsinstanties en gebruikers om gegevens en technische expertise in 2020 en het eerste halfjaar van 2021.

Proofpoint Human Factor-rapport over het huidige dreigingslandschap

Proofpoint Human Factor-rapport over het huidige dreigingslandschap

Proofpoint presenteert zijn jaarlijkse Human Factor-rapport. Hierin zijn de drie belangrijkste aspecten van gebruikersrisico's (kwetsbaarheid, aanvallen en privileges) uitvoerig geanalyseerd. Daarnaast beschrijft het rapport hoe de gebeurtenissen van 2020 het huidige dreigingslandschap hebben veranderd