Europol en ENISA gaan nauwer samenwerken in strijd tegen cybercrime

hacker

Europol en het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) gaan nauwer samenwerking bij de bestrijding van cybercrime. De partijen willen meer informatie gaan uitwisselen, maar bestrijding van cybercriminelen met verbeteren.

Door de overeenkomst gaat Europol, diens European Cybercrime Centre (EC3) en ENISA een samenwerking aan. De nauwere samenwerking moet EU-lidstaten helpen cybercrime te voorkomen en bestrijden. De partijen gaan onder andere specifieke kennis en expertise op het gebied van cybercrimebestrijding uitwisselen. Ook worden best practices en strategische analyses met elkaar gedeeld.

De partijen benadrukken dat persoonlijke informatie van Europeanen niet door de partijen zal worden uitgewisseld. "Deze overeenkomst is een belangrijke stap in de strijd tegen cybercriminelen die steeds vaardiger worden en daarnaast steeds meer tijd, geld en mensen investeren in gerichte cyberaanvallen", zegt Rob Wainwright, directeur van Europol. Wainwright stelt dat cybercrime de wereldwijde economie jaarlijks naar schatting 400 miljard dollar kost. De aanpak hiervan is dan ook van belang en kan veel geld besparen.

Lees ook
Proofpoint: door overheid gesponsorde actoren gebruiken ClickFix

Proofpoint: door overheid gesponsorde actoren gebruiken ClickFix

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint delen nieuwe inzichten rondom social engineeringstecniek ClickFix. Uit de laatste bevindingen blijkt dat de overheid actoren sponsort bij het inzetten van deze aanvalsmethode

Samenwerking RiskStudio en Samen Digitaal Veilig maakt ketenrisico’s zichtbaar

Samenwerking RiskStudio en Samen Digitaal Veilig maakt ketenrisico’s zichtbaar

RiskStudio is toegetreden als partner van Samen Digitaal Veilig, een publiek initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW. Met ruim 100 aangesloten branches en een bereik van meer dan 185.000 bedrijven speelt het programma een centrale rol in de digitale weerbaarheid van het Nederlandse bedrijfsleven.

Een miljoen Phishing-as-a-Service-aanvallen in twee maanden benadrukken een dreiging die zich snel ontwikkelt

Een miljoen Phishing-as-a-Service-aanvallen in twee maanden benadrukken een dreiging die zich snel ontwikkelt

Een nieuw rapport over de tools en technieken die bij deze aanvallen worden gebruikt laat zien dat PhaaS-platforms zich snel ontwikkelen, gevaarlijker en beter worden in het ontwijken van detectie. Veel aanvallen zijn gericht op gebruikers van populaire cloud platforms zoals Microsoft 365.