Europol en ENISA gaan nauwer samenwerken in strijd tegen cybercrime

hacker

Europol en het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) gaan nauwer samenwerking bij de bestrijding van cybercrime. De partijen willen meer informatie gaan uitwisselen, maar bestrijding van cybercriminelen met verbeteren.

Door de overeenkomst gaat Europol, diens European Cybercrime Centre (EC3) en ENISA een samenwerking aan. De nauwere samenwerking moet EU-lidstaten helpen cybercrime te voorkomen en bestrijden. De partijen gaan onder andere specifieke kennis en expertise op het gebied van cybercrimebestrijding uitwisselen. Ook worden best practices en strategische analyses met elkaar gedeeld.

De partijen benadrukken dat persoonlijke informatie van Europeanen niet door de partijen zal worden uitgewisseld. "Deze overeenkomst is een belangrijke stap in de strijd tegen cybercriminelen die steeds vaardiger worden en daarnaast steeds meer tijd, geld en mensen investeren in gerichte cyberaanvallen", zegt Rob Wainwright, directeur van Europol. Wainwright stelt dat cybercrime de wereldwijde economie jaarlijks naar schatting 400 miljard dollar kost. De aanpak hiervan is dan ook van belang en kan veel geld besparen.

Lees ook
Grootschalige ontmanteling van botnets

Grootschalige ontmanteling van botnets

Politiediensten, Eurojust en Europol kondigden Operation Endgame aan. Dit is een grootschalige poging om de infrastructuur van malware en botnets te verstoren en de betrokken personen te identificeren. In een persbericht noemde Europol het de ‘grootste operatie ooit tegen botnets die een cruciale rol spelen bij het verspreiden van ransomware’.

CrowdStrike en Cloudflare breiden samenwerking uit voor netwerkbeveiliging en een AI-native SOC

CrowdStrike en Cloudflare breiden samenwerking uit voor netwerkbeveiliging en een AI-native SOC

CrowdStrike en Cloudflare hebben een uitbreiding van hun strategisch partnerschap aangekondigd. Beide bedrijven verbinden hun platforms om de beveiliging van apparaten en netwerken te verbeteren, de transformatie van het Security Operations Center (SOC) te versnellen en inbraakpogingen te stoppen.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt