Europol: 'Verstuur geen gevoelige data over publieke WiFi-netwerken'

europol

Burgers moeten voorzichtig omgaan met publieke WiFi-netwerken en zich bewust zijn van het risico dat deze netwerken met zich meebrengen. Het versturen van gevoelige data via de openbare WiFi-netwerken is dan ook onverstandig.

Hiervoor waarschuwt Troels Oerting, hoofd van de cybercrime-afdeling van Europol, in een interview met BBC. Cyberaanvallen via publieke WiFi-netwerken zouden steeds vaker voorkomen, ondanks dat cybercriminelen hier geen nieuwe technieken voor inzetten. Hackers zouden bijvoorbeeld een kwaadaardig WiFi-netwerk opzetten dat sprekend lijkt op het publieke WiFi-netwerk van een openbare locatie zoals een treinstation of café. Hierdoor proberen zij bezoekers te overtuigen verbinding te maken met het kwaadaardige netwerk, waarna de cyberaanval kan beginnen.

Oerting stelt dan ook dat publieke WiFi-netwerken als onveilig beschouwt moeten worden. Het hoofd van Europol's cybercrime-afdeling stelt dat gevoelige zaken dan ook alleen thuis geregeld zouden moeten worden. Het is bijvoorbeeld onverstandig bankzaken te regelen vanaf het openbare WiFi-netwerk van een café of restaurant.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.