Europol: 'Verstuur geen gevoelige data over publieke WiFi-netwerken'

europol

Burgers moeten voorzichtig omgaan met publieke WiFi-netwerken en zich bewust zijn van het risico dat deze netwerken met zich meebrengen. Het versturen van gevoelige data via de openbare WiFi-netwerken is dan ook onverstandig.

Hiervoor waarschuwt Troels Oerting, hoofd van de cybercrime-afdeling van Europol, in een interview met BBC. Cyberaanvallen via publieke WiFi-netwerken zouden steeds vaker voorkomen, ondanks dat cybercriminelen hier geen nieuwe technieken voor inzetten. Hackers zouden bijvoorbeeld een kwaadaardig WiFi-netwerk opzetten dat sprekend lijkt op het publieke WiFi-netwerk van een openbare locatie zoals een treinstation of café. Hierdoor proberen zij bezoekers te overtuigen verbinding te maken met het kwaadaardige netwerk, waarna de cyberaanval kan beginnen.

Oerting stelt dan ook dat publieke WiFi-netwerken als onveilig beschouwt moeten worden. Het hoofd van Europol's cybercrime-afdeling stelt dat gevoelige zaken dan ook alleen thuis geregeld zouden moeten worden. Het is bijvoorbeeld onverstandig bankzaken te regelen vanaf het openbare WiFi-netwerk van een café of restaurant.

Lees ook
Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?